Шта је Крав мага? Све о борилачкој вјештини која је забрањена у ММА :: Semberija INFO ::

 

Шта је Крав мага? Све о борилачкој вјештини која је забрањена у ММА


Foto: Pixnio
У данашње вријеме у свијету се могу видјети свакаве борилачке вјештине, почевши од оних свима познатих, до оних за које зна само мали број људи.

Неке од њих умију бити заиста екстремне, и прилично сурове, али има и оних које и те како могу бити корисне за све узрасте.

Једна од таквих, веома корисних је и Крав Мага.

Крав Мага преставља тактичан, али и практичан метод борења, који обучава како да се спријечи, превазиђе и разријеши било који вид насиља.

Самим тим, Крав Мага обучава људе самоодбрану, али и борилачким и борбеним вјештинама, као и вјештинама заштите других у стресним околностима.

Такође, може се рећи да је Крав Мага хоризонтални систем, са јединственим и логичним приступом, а може се рећи и да је право име за ову вјештину систем самоодбране.

Крав Мага је лака за учење, а примјењује се природно и инстиктивно, те људи лако уче да је примјењују у стресним околностима.

Између осталог, ова вјештина укључује и теме предострожности, превенције, избјегавања и одступања, као и употребу свих предмета и објеката у сврху одбране, али и одбрану, како од ненаоружаних напада, тако и одбрану од свих могућих напада и пријетњи са разним врстама оружја.

Крав Мага је настала у Израелу, под притиском реалних животних захтјева и околности. Њен оснивач је Имрих Ими Лихтенфелд, а касније је систем наставио да развија и модификује Ејал Јанилов, али и инструктори Крав Мага Глобал организације (КМГ).

Оснивач ове вјештине, поменути Ими Лихтенфелд, рођен је у Будимпешти, али је одрастао у Братислави. Већ у млађим данима, почео је да се бави широким аспектом спортова, између осталог, пливањем, гимнастиком, рвањем и боксом. Током 1928. године, постао је чак и јуниоркси шампион Словачке у рвању, а већ наредне године, поновио је тај успјех у сениорској категорији.

Оно што је посебно занимљиво, јесте да је исте године Лихтенфелд постао и национални шампион у боксу, али и у гимнастици. Како је вријеме одмицало, фокусирао се првенствено на рвање, како као такмичар, тако и као тренер.

Сплетом околности и дешавања средином 30-их година прошлог вијека, након што су се у Словачкој појавиле фашистичке и антисемитске групе, Ими је постао вођа младе групе Јевреја, углавном спортиста, са улогом да спријече нападе на јеврејску заједницу.

Због својих активности и притисака на локалне власти, 1940. године, Ими је морао да напусти свој дом, те је успио да се укрца на посљедњи брод који је измакао из руку нациста, и кренуо пут Израела, односно, тадашње Палестине.

У међувремену, Ими напушта брод и стиже у Палестину послије пуне двије године, а одмах по доласку, придружио се јеврејском ослободилачком покрету Хагани, који се борио за оснивање државе Израел.

Током 1944. године, Лихтенфелд почиње са физичком приремом бораца, као и са њиховом обуком у пливању, рвању, употреби и одбрани од ножа. Кроз тај период, Ими је обучавао елитне јединице Хагане и Палмацха, које су биле ударне снаге Хагане, и претходнице специјалних јединица ИДФ-а.

Четири године касније, по оснивању државе Израел, Ими бива постављен за Главног инструктора за физичку обуку и Крав Магу у ИДФ-овој Школи Борбене обуке. Тамо је служио скоро 20 година, и током тог периода развио је и уобличио свој јединствени метод самоодбране и голоруког борења.

Након што је окончао своју активну службу, Ими је почео да адаптира Крав Магу за потребе цивила, и брзо је успио да модификује метод да би он одговарао свим узрастима. Како би проширио свој метод, он отвара и двије школе, једну у Тел Авиву, другу у Нетањи.

На крају, учитељ, борац, и прије свега велики човјек, умире 9. јануара 1998, године, а његов насљедник постао је његов најбољи студент Ејал Јанилов.

Ејал Јанилов студирао је Крав Магу под окриљем оснивача, Имија Лихтенфелда, и био је његов најбољи студент, а уједно и најближи асистент, а Крав Магу изучава од 1973. године, и тренутно је највише рангирани инструктор.

Уједно, Јанилов је и једини човјек на свијету који посједује највиши ранг, који му је додијелио сам оснивач, Ими, а уз то посједује и специјалну диплому "Фоундер'с Диплома од Еxцелленце", која је додијељена свега двјема особама на свијету.

Почетком осамдесетих година прошлог вијека, Јанилов почиње да предаје и у иностранству, након што је претходно од стране оснивача Крав Маге постављен на мјесто предсједавајућег Крав Мага професионалног комитета.

Након тога, држао је многе курсеве широм свијета, и то под патронатом израелског Министарства образовања. Данас, Јанилов је предсједавајући и шеф инструктора КМГ (Крав Мага Глобал), као и директор Интернационалне Крав Мага школе.

Иначе, оно што је посебно интересантно, јесте да је Јанилов провео двије године у обучавању припадника елитних јединица и специјалних и антитерористичких тимова, предавајући на колеџу за инструкторе физичког образовања.


Такође, од 80-их година, Јанилов обучава не само цивиле, већ и војне јединице, полицију, специјалце, "СWАТ" тимове, и друге безбједносно орјентисане формације у Израелу, Европи, Азији, али и Јужној и Сјеверној Америци.

Треба истаћи и да Крав Мага садржи посебан приступ, тактику, технику, теме, дрилове и тренинг методе за посебне секторе полиције, затворске чуваре и стражаре, војску, особље обезбјеђења, као и особље за блиску заштиту, али и обавјештајне агенте, антитерористичке јединице, ваздушне маршале, и специјалне и командо јединице.

Прије свега, војне јединице у Израелу, највише користе ове видове обуке, и управо тамо Крав Мага је утемељена и подигнута на један виши ниво.

Оно што је посебно занимљиво, јесте да је Крав Мага забрањена у ММА мечевима, иако многи ову вјештину називају "ММА за улицу".

Ипак, постоје разлози зашто је Крав Мага забрањена, а пре свега се односе на сам приступ. У ситуацијама под притиском, Крав Мага учи цивиле да реагују на најбржи и инстиктиван начин, што самим тим значи и да угрожен човек неће баш бирати начин како да се одбрани.

Самим тим, то могу бити незгодни ударци, у тачке које итекако могу повредити и бити незгодне, попут очију, или међуножја.

Управо из тих разлога, Крав Мага се не користи као једна од вештина признатим у ММА.
Све је више оних који се опредјељују да тренирају Крав Магу.

Иако велики број људи још увијек није упознат са овом вјештином, много је оних којима се она допала након првог тренинга, те са уживањем долазе у салу и тренирају, преноси "Телеграф".

(Телеграф)