Цијене половњака расле и прошле године, шта нас чека у 2024.? :: Semberija INFO ::

 

Цијене половњака расле и прошле године, шта нас чека у 2024.?


Foto: Pixnio
Просјечне цијене половних аутомобила у Србији порасле су у прошлој години за 19 одсто, прије свега услијед глобалне нестабилности, раста инфлације у многим европским државама, али и повећаних трошкова увоза половњака у земљу.

Да ли је реално очекивати да се тренд раста, који траје преко две године коначно заустави у наредним месецима и шта о томе мисле купци и продавци, открива традиционална годишња анализа сајта Половни аутомобили.
Истраживање је обухватило продајне резултате у 2023. години, кретање цена половних возила, као и анкету о ставовима и прогнозама стања на тржишту, спроведену међу 6.152 корисника сајта, односно потенцијалних купаца и 133 трговаца аутомобилима.

Анализом просечних цена свих оглашених половних аутомобила на порталу (тренутно је оглашено више од 73.000 путничких возила) долази се до податка да су половњаци у прошлој години поскупели за 19% у односу на 2022. годину. Ипак, чињеница је да тренд годишњег раста полако успорава. Подсетимо, претпрошле године просечна цена свих половних возила оглашених на сајту Половни аутомобили била је већа за 24% у односу на 2021.

Такође, настављен је још један тренд из 2022. године, а то је континуирани раст цена половних возила из месеца у месец. Тако је просечна цена свих путничких аутомобила у јануару прошле године износила 8.454 евра, да би у децембру достигла 9.981 евро, што је раст од 18 процената.

Нема сумње да узроке оваквог кретања цена треба тражити у укупној геополитичкој ситуацији у свету, новим ратним сукобима, скоку инфлације у неким државама из којих увозимо аутомобиле. Сви ови фактори узроковали су несигурност код потенцијалних купаца, што потврђују и резултати анкете спроведене са посетиоцима сајта Половни аутомобили.

Наиме, преко 55% испитаника, навело је да су привремено одустали од куповине аутомобила, док је нешто мање од 10% учесника анкете потпуно одустало од куповине.

Међутим, ту су и „домаћи“ фактори који су утицали на цене половњака, а то су повећани трошкови самог увоза. Подсетимо, цене обавезног испитивања возила порасле су септембра прошле године за преко 70%, а ту је и наплата еколошке таксе, која износи 12.34 динара по килограму. То у пракси значи да су издаци приликом увоза порасли за најмање 200 евра по возилу, а када се на то додају и већи трошкови транспорта, јасно је да тај износ може бити и знатно већи. Зато и не изненађује податак да је у анкети спроведеној са трговцима половних возила више од 44% испитиника навело повећане трошкове увоза као главни изазов са којим се суочавају у пословању.

Један од највећих еворпских огласника, сајт Ауто1.цом спровео је недавно велико истраживање са више од 9.000 продаваца коришћених возила у више европских држава, како би се утврдило кретање цена на тржишту ЕУ. Према добијеним подацима око 61% трговаца очекује пад цена половних аутомобила у овој години. Овај став је посебно изражен код италијанских и немачких продаваца, где 72%, односно 64% очекује пад цена. Ниже цене очекује и више од половине испитаника у Француској и Холандији.

Анкета сајта Половни аутомобили проверила је какво је расположење код домаћих трговаца половњацима. И док се у Европи очекује пад, више од 50% наших продаваца верује да ће цене расти и у 2024. години. Око 30% анкетираних сматра да ће цене остати исте, док тек нешто мање од 19% учесника анкете верује да ће доћи до пада цена.

Разлика у очекивањима домаћих и европских трговаца не представља изненађење, јер је на нашем тржишту најављено неколико великих промена, пре свих потенцијална забрана увоза половних аутомобила, стандарда Еуро 3 и Еуро 4.

Ипак, упркос расту цена половњака, резултати анкете су показали да је велики број посетилаца сајта Половни аутомобили заинтересован да у овој години купи аутомобил. Конкретно, више од 57% од преко 6.152 анкетираних потенцијалних купаца навело је да ће у овој години купити половњак.

Да ли је ово назнака, бољих продајних резултата у 2024 години, остаје да се види. Умерени разлози за оптимизам свакако постоје судећи и по последњим информацијама из Европе. Наиме, према подацима сајта Аутовиста24, у пет највећих тржишта половњака (Немачка, Италија, Француска, Шпанија и Велика Британија) забележен је раст продаје у последњем кварталу прошле године, преноси "АутоМагазин".

(Независне)