Путин: Све што се дешава у вези с Украјином за Москву питање живота и смрти :: Semberija INFO ::

 

Путин: Све што се дешава у вези с Украјином за Москву питање живота и смрти


Спутњик / РТРС

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је за Русију "питање живота и смрти" све што се дешава у вези с Украјином, док је за Запад то само питање њихове тактичке позиције.

Ситуација око Украјине је за Запад питање тактичке позиције, док је за Русију од виталног значаја, изјавио је руски предсједник Владимир Путин телевизији Русија 24, коментаришући "историјски дио" интервјуа са Такером Карлсоном.

Путин је истакао да је важно да и руски и слушаоци у иностранству схвате колико је за Русију осјетљиво и важно "све што се дешава на украјинском правцу".

- За њих (Запад) то је побољшање тактичке позиције, а за нас је то судбина, то је питање живота и смрти. Желио сам да људи који ће ово слушати (интервју са Карлсоном) то да схвате. Да ли сам успио у томе или не - није на мени да судим - нагласио је Путин.

Руски лидер је истакао да је норманска теорија коју је навео у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону "само једна од теорија".

- Колико знамо, Михаил Ломоносов се држао другачије тачке гледишта, критиковао је ову норманску теорију - подсјетио је Путин, напомињуцћи да је, највјероватније, велики руски научник био у праву да је "руска државност настала раније.

- Чак и ако се држимо норманске теорије, ако су Новгородци позвали Рјурика да буде арбитар и спољни бранилац, онда је и Новгород као минимум постојао и био у могућности да га позове. Дакле, у ствари, коријени руске државности су, наравно, много дубље - закључио је Путин.