Ни контроле, ни казне нису спријечиле трговце да подигну цијене намирница :: Semberija INFO ::

 

Ни контроле, ни казне нису спријечиле трговце да подигну цијене намирница


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Тржишна инспекција Републике Српске почела је са интензивним контролама цијена основних животних намирница. Циљ је стати у крај неоправданом подизању цијена и богаћењу појединица након повећања минималца. Правдајући се да не могу поднијети нове услове које доноси повећање минималца, поједини привредници већ су почели са отпуштањем радника и затварањем погона.

Само за мјесец дана цијене основних животних намирница су порасле па тако сада хљеб од 500 грама кошта двије и по марке. Веће цијене млијека,меса ,средства за хигијену. "Дивљању цијена" покушава да стане у крај тржишна инспекција . У пет стотина контрола у већини је утврђено прекорачење марже.

- Неистицање цијена, лажне цијене, не придржавање цијена у смислу истакне једну а на каси друга, одређене декларације и непоштовање марже - набројао је Радивоје Гаврић, главни републички тржишни инспектор.

За поједине власнике маркета ни предвиђене новчане казне од 10 хиљада марака нису довољна опомена па су и након казни поново истакли веће цијене након повећања најниже плате. Грађани огорчени како на послодавце тако и на власнике трговина.

Ресорни министар данас без конкретних одговора на дивљање цијена. Каже припрема се нова уредба која ће првенствено ограничити цијене хљеба а затим и основних животних намирница.

- Пекари вјешто избјегавају ову маржу на основне животне намирнице када се тиче хљеба тип 500, додатком различитих адитива он онда не спадају у ту ограничену маржу коју смо ми дониели и ми ћемо спријечити ту манипулацију - каже Денис Шулић, министар трговине и туризма.

Док једни због већег минималца повећавају цијене други су већ почели отпуштати раднике и затварати предузећа као што је случај фирме у Приједору. Ни министар за ову област није могао дати конкретно рјешење како стати у крај послодавцима који злоупотребљавају повећање минималца.

- Ми треба да се окренемо послодавцима ако нису поскупјели енергенти, основне сировине, а нама цијене основних животних намирница хљеба стално расту - истакао је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

Док не ступи на снагу уредба о ограничавању цијена појединих намирница грађани ће и даље морати куповати по цијенама које су сада много веће него у појединим земљама Европске уније.Да је то тако недавно је потврдио и премијер Радован Вишковић који је рекао да је невјероватно да су у Италији поједини артикли јефинији него у Српској.