Босна и Херцеговина отворила преговоре о Споразуму о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина отворила преговоре о Споразуму о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом


Извор: БХРТ (С.М.)

Започињањем преговора о Споразуму са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу (ФРОНТЕКС), Босна и Херцеговина и Министарство безбједности БиХ данас су испунили још једну од обавеза на европском путу.

Уз представнике тима БиХ за преговоре о Споразуму о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом, састанку којим је озваничен почетак овог процеса присуствовао је министар безбједности Босне и Херцеговине Ненад Нешић и замјеник генералног директора за унутрашње послове при Европској комисији Оливер Ониди. 

Након успостављања оперативне сарадње са ЕУРОПОЛ-ом, овај споразум је сљедећи важан корак за БиХ у интеграцији у заједнички европски безбједносни простор, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

"Данас ћемо почети процес који неће за Босну и Херцеговину значити сарадњу са једном европском институцијом него потврду да смо дио заједничке и колективне европске безбједности. Желим посебно истаћи да су наше активности усмјерене на отклањање пријетњи и ризика, првенствено од организованог криминала који угрожава развој и економску стабилност БиХ, те повећање безбједности за грађане БиХ. ФРОНТЕКС ће у том смислу додати нову димензију, ојачати наше границе и њихову непропустљивост за безбједносне пријетње и организовани криминал у ово динамично вријеме миграција као озбиљног извора ризика свих врста", рекао је Нешић. 

Нагласио је како је ФРОНТЕКС потврда да је БиХ компликована држава само онда када треба изговор да се нешто не уради, а да је итекако функционална и могућа у својим уставним оквирима и оквирима Дејтонског споразума када се желе ствари помјерити напријед. 

Нешић је преговарачким тимовима пожелио да ефикасно приведу овај посао крају, чиме би БиХ престала бити једина земља Западног Балкана која нема сарадњу са ФРОНТЕКС-ом.                

Замјеник генералног директора за унутрашње послове при Европској комисији, Оливер Ониди, подсјетио је да је прошле године направљен велики искорак БиХ успостављањем пуне оперативне сарадње са ЕУРОПОЛ-ом, а да су пред нама преговори и о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом. 

Нагласио је да у ситауацији када постоји изузетан притисак илегалних миграција, изузетно важна полицијска сарадња и заједничко дјеловање у чувању и контроли граница.