На рачуне мајки у Српској до сада легло 137 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

На рачуне мајки у Српској до сада легло 137 милиона КМ


Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Мјесечни матерински додатак од 405 марака за шест година, колико се исплаћује, стигао је на адресе 27.243 незапослене породиље у Републици Српској, а за те намјене до сада је издвојено више од 137 милиона КМ.

Матерински додатак у овом износу породиљама у Српској исплаћује се од јануара 2018. године, а на основу Закона о дјечијој заштити према којем право на додатак остварује свака незапослена мајка у трајању од 12 мјесеци, односно 18 мјесеци за близанце и свако треће и наредно дијете.

Остваривање овог права породиљама обезбјеђује Фонд за дјечију заштиту РС у којем за “Глас Српске” наводе да је само у 2023. години матерински додатак у номиналном износу од 405 КМ исплаћен просјечно за 4.353 мајке.

- На име поменутог права лани је издвојено укупно 22,8 милиона КМ - рекли су у Фонду за дјечију заштиту.

Циљ ове мјере Владе Српске је да буде смањена разлика између запослених и незапослених породиља, односно да незапослене мајке имају примања током периода када се запослене породиље налазе на плаћеном боловању.

Незапослена трудница из Лакташа Р. Милић, која чека треће дијете и која је мјесечни матерински додатак примала након рођења прве двије кћерке, каже да је свака помоћ добродошла породицама у којима ради само један члан, наводећи да би стална поскупљења требало да прати и раст додатка.

- Прву ћерку сам родила 2019, а другу 2021. године и оба пута сам остварила право на матерински додатак који много значи јер употпуни кућни буџет, али сматрам да је вријеме да се износ од 405 КМ повећа јер се цијене основних издвајања за бебу из 2018. године, када је почела примјена мјере, не могу поредити са данашњим. Прије само годину вртић за старију кћеркицу сам плаћала 220 КМ, а сада 330 КМ. У омјеру у којем расте минималац и цијене робе и услуга на тржишту требало би да расте и матерински, који стагнира - рекла је Милићева.

И предсједник републичког Удружења родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” Миладин Готовац сматра да би било добро да са повећањем трошкова живота, стандарда и инфлације дође и до раста додатка.

- Наравно, у оном износу за који Влада РС има могућност - рекао је Готовац.

Говорећи о њеном значају, Готовац за “Глас” наводи да се током претходних година ова популациона мјера показала као изузетно квалитетна.

- У почетку примјене права додатак је могла добити свака незапослена мајка која је била на евиденцији бироа најмање шест мјесеци, а од лани право на ову мјеру има свака породиља која није у радном односу. То су за породицу врло значајна примања јер надопуњују њихове буџете. Такође, од великог је значаја и мјера подршке незапосленом родитељу из породице са четворо и више дјеце у износу од 750 КМ мјесечно. Од увођења мјере у Теслићу је рођено 18 беба у породицама које су имале троје дјеце, а у Требињу 17. То је мали беби бум - истакао је Готовац и додао да ће тек закон о мајци, на који удружење стрпљиво чека, дати праве резултате.

Новорођенчад

У Фонду за дјечију заштиту РС кажу да су лани на основу броја захтјева поднесених за остваривање права на помоћ за опрему новорођенчета породицама исплатили укупно 4,27 милиона КМ. Ријеч је о помоћи која износи 500 КМ по новорођенчету.