Србљак : Драматична несташица лекова на северу КиМ, људи умиру :: Semberija INFO ::

 

Србљак : Драматична несташица лекова на северу КиМ, људи умиру


Foto: Tanjug/AP
Ситуација са набавком лијекова у здравственим установама на сјеверу Косова и Метохије, посебно за најтеже пацијенте, драматична је због опструкцији приштинских власти на административним прелазима, упозорио је шеф одсјека за дијагностику кардиоваскуларног одјељења Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Небојша Србљак.

Србљак је истакао да је проблем велики и да љекари са сјевера Косова и Метохије већ мјесецима не успијевају да га ријеше.

Он је навео да Министарство здравља Србије редовно шаље лијекове и медицински материјал према потребама српских здравствених установа, али они не стижу до одредишта јер се приштинска администрација позива на своје царинске прописе о увозу лијекова, иако се они заправо не увозе, већ само дистрибуирају у оквиру здравственог система Србије.

"Имали смо пре неколико месеци проблем набавке кисеоника за операционе сале, који је решен тек после писања у медијима и реакције међународне заједнице", рекао је Србљак.

Он је нагласио да косовска царина нема ниједан једини аргумент да спријечи лијекове да дођу до здравствених установа на сјеверу Косова и Метохије.

"Немамо контакт ни са једним добављачем лекова, већ их, као део система, добијамо од Министарства здравља Србије. У обавези смо да лечимо све пацијенте који припадају Републичком фонду здравственог осигурања, а међу њима има много Албанаца са српским документима који користе наше услуге. Покушали смо више пута да контактирамо приштинску администрацијом у вези са овим проблемом, али они се, једноставно, праве луди", рекао је Србљак.

Он је оцијенио да ова опструкција рада здравствених установа на Косову и Метохији који су у здравственом систему Србије, међу којима је Клиничко болнички центар Приштина са сједиштем у Грачаници, никако није случајна.
 
"То је нама, који овде живимо, сасвим јасно, али начин да се проблем реши мора да се пронађе, јер људи умиру", рекао је Србљак за "Јуроњуз".
 
Лијекова неопходних за болничко лијечење у Сјеверној Митровици има, али само у појединим приватним апотекама, док неки замјенски медикаменти постоје и у апотекама које држе Албанци.
 
(Независне)