Пала још једна оставка у Мађарској :: Semberija INFO ::

 

Пала још једна оставка у Мађарској


Foto: Facebook / Judit Varga
- Бивша министарка правде Мађарске Јудит Варга најавила је данас повлачење из јавног живота, укључујући враћање посланичког мандата владајуц́е коалиције Фидес-Хришц́анско-демократски савез.

Варга је своју одлуку објавила данас на Фацебооку као одговор на оставку предсједнице Каталин Новак.

Она је подсјетила да је од промјене политичког система за валидност појединачних одлука предсједника о помиловању био потребан и потпис министра правде.

"Наставила сам више од 25 година стару праксу министра правде у признавању одлуке председника о помиловању", рекла је она и додала да је преузела политичку одговорност за потписивање одлуке предсједника.

Она је захвалила на сарадњи свима са којима је последњих година радила у тиму.

"Повлачим се из друштвеног живота, одричем се мандата као посланик и носилац листе за ЕП. Мађарска може наставити да рачуна на мене у чувању наших националних интереса и вриједности", поручила је Варга.

Предсједница Мађарске Каталин Новак издала је саопштење након што је вечерас поднијела оставку на ту функцију, признавши да је направила грешку јер је помиловала сексуалног преступника који је оптужен да је злостављао дјецу.

"Као Мађарица, очекивала бих да предсједник земље не смије да прави грешке. Одговорност се мора преузети у овом случају. На дужност сам ступила јер страствено волим Мађарску, вјерујем да је наша нација мирољубива, доброћудна, часна", навела је Новак, пренио је МТИ.

(Независне)