Докторица из Бањалуке међу финалистима за "Медицинског Оскара" :: Semberija INFO ::

 

Докторица из Бањалуке међу финалистима за "Медицинског Оскара"


Др Гордана Букара Радујковић, љекар из Бањалуке, међу финалистима је 10. International Medis Awards , што је заправо "Медицински Оскар".

Свечана додјела награда ће се одржати 7. марта у Љубљани.

Међународна стручна комисија конкурса International Medis Awards for Medical Research је завршила оцјењивање 242 научноистраживачка рада.

Све високе критерјуме за номинације за награду ове године је задовољило 148 пријава. Међународна стручна комисија је изабрала 18 финалиста,  међу њима је и др Гордана Букара Радујковић, ко је је шеф Одјела дјечје ендокринологије на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Конкурс већ десету годину награђује изврсна научноистраживачка достигнућа љекара и фармацеута из држава средње и југоисточне Европе. Свечана додјела награда ће се одржати 7. марта 2024. у Љубљани, када ће међу финалистима бити проглашени побједници по појединим подручјима, пише Тузлански.ба.

Др Гордана Букара-Радујковић уврстила се међу финалисте на подручју педијатрије с пријављеним чланком " Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years".

Објављен је у научном часопису Frontiers in Public Health.

За награде су се могли пријавити љекари и фармацеути који су своје научноистраживачке радове објавили у угледним научним публикацијама с фактором утицаја вишим од 1.500.

На конкурс су ове године стигле 242 пријаве из Аустрије, БиХ, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије.

Конкурс је 2014. године основала словенaчка фармацеутска компанија Медис, која је и данас главни спонзор конкурса.

(Глас Српске)