Мађарска предсједница поднијела оставку због помиловања :: Semberija INFO ::

 

Мађарска предсједница поднијела оставку због помиловања


- Предсједница Мађарске Каталин Новак поднијела је данас оставку, након што је помиловала човјека осуђеног за прикривање злочина које је починио сексуални напасник у дому за дјецу, јавља Ројтерс.

Више од 1.000 људи окупило се данас у Будимпешти, тражећи оставку Новак, блиског савезника премијера Виктора Орбана, пренио је раније бриселски портал Политико.

Мађарске опозиционе странке провеле су цијелу недјељу позивајући на смјену Новак, као и на смјену Јудит Варге, бивше министарке правде која је потписала помиловање и која би требало да предводи листу владајуће странке Фидес за изборе за Европски парламент ове године.

Иако је било добро познато да је Новак помиловала око 20-ак људи уочи посјете папе Фрање Мађарској у априлу 2023. године, тек је недавно откривено да је један од људи који је имао користи од ове мјере био замјеник директора једног дечијег дома осуђеног због прикривања сексуалног преступника који је у тој установи напаствовао дјецу.

Новак је ове недјеље признала да су помиловања изазивала подјеле, али је инсистирала да "никада не би помиловала педофила". Покушавајући да угуши гнијев народа повезан са овим случајем, Орбанова странка Фидес је у четвртак поднијела уставни амандман којим се забрањује да будућа помиловања на било који начин користе људима који су осуђени за злочине над дјецом.

(Тањуг)