Нема мјеста паници: На снази мјере против птичијег грипа :: Semberija INFO ::

 

Нема мјеста паници: На снази мјере против птичијег грипа


У Градишци и Српцу регистровани су случајеви птичијег грипа. У мјесту Доња Долина, на граници са општином Србац, ловци су пронашли 25 угинулих лабудова.

С обзиром на то да је ријеч о болести дивљих птица, извоз меса живине у Европску Унију није угрожен, као ни унутрашњи промет.

- Превентива је најбољи лијек. Треба спроводити све ветеринарско-санитарне мјере прописане правилницима и онда је могућност појаве било које заразне болести сведена на минимум - рекао је Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске.

Бошковић је гостујући у Јутарњем програму РТРС навео да су скоро све фарме увеле високе стандарде у вези с питањем безбједности.

- То је опасна болест за живину, па је сваку сумњиву појаву потребно пријавити ветринарским радницима - навео је Бошковић и додао да у Српској нема мјеста за панику јер се доносе мјере за спречавање болести.

Нагласио је да су ријетки случајеви да се болест пренесе на човјека.

У протеклих шест мјесеци птичији грип код дивљих птица пријављен је у већини држава Европе и у земљама окружења - Србији, Хрватској, Словенији и Мађарској.