Истраживање: Дјеца која пију енергетска пића подложнија менталним поремећајима :: Semberija INFO ::

 

Истраживање: Дјеца која пију енергетска пића подложнија менталним поремећајима


Foto: Ilustracija
Према истраживању са Универзитета Њукасл и Тисајд, енергетска пића могу да имају негативан утицај на д‌јечји мозак, јер њихова употреба повећава ризик од менталних проблема, укључујући поремећај пажње и хиперактивност (АДХД), депресију, анксиозност и суицидне мисли.

Конзумирање енергетских напитака има за циљ повећање енергије уз кофеин и друге стимулансе.
 
У студији објављеној у часопису "Публиц Хеалтх", научници су узели у обзир податке из 57 студија које су обухватиле 1,2 милиона д‌јеце и младих из више од 21 земље који су конзумирали енергетска пића.
 
Британски научници су спровели ову студију као наставак иницијалног истраживања из 2016. године и открили још више негативних посљедица по ментално и физичко здравље д‌јеце изазваних конзумирањем енергетских напитака, рекла је главна ауторка студије, професорка Амелиа Лејк са Универзитета Тисајд за "Фоx Неwс".
 
"Поновили смо истраживање само да бисмо пронашли већи, очигледан, доказ који указује на то да је конзумирање ових пића повезано са негативним здравственим исходима", додала је она.
 
На основу ових налаза, истраживачи и друге британске здравствене организације позвале су владу да забрани продају енергетских напитака д‌јеци млађој од 16 година.
 
Садржај кофеина у енергетским напицима креће се од 50 мг до 505 мг по једном пићу.
 
"Ови докази указују на то да енергетским пићима није мјесто у исхрани д‌јеце и младих", закључила је Лејк, преноси РТЦГ.

(Српска Инфо)