ЧУБРИЛОВИЋ: ПУНА ПОДРШKА ОЧУВАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ СРПСKЕ :: Semberija INFO ::

 

ЧУБРИЛОВИЋ: ПУНА ПОДРШKА ОЧУВАЊУ НАДЛЕЖНОСТИ СРПСKЕ


Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да је став Предсједништва странке да се у актуелној фази политичких дешавања мора дати пуна подршка за очување надлежности Републике Српске.

Чубриловић је, након сједнице Предсједиштва странке у Бањалуци, рекао да се подршка мора дати и када је ријеч о процесу који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ.

“Морам да изнесем и лични утисак око тога с обзиром да сам био присутан на два покушаја тих суђења. Ово највише личи на процесе из времена с почетка 20. вијека и из дјела Петра Kочића када нелегалан орган доноси законе, оптужује, суди”, рекао је Чубриловић новинарима.

Он сматра да је неопходан већи степен јединства унутар Републике Српске.

“Потребно је да имамо позицију која има ширу подршку. Ово је посљедња брана надлежности Републике Српске пред онима који желе да обесмисле постојање Српске и да њене надлежности сведу на неки ниво који ће практично значити непостојање Републике унутар БиХ”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да се покушава наметнути компримисан став да има простора за договоре унутар БиХ, али влада непровјерење међу партнерима који чине власт на нивоу БиХ.

“Неповјерење произилази из страха који има различите изворе. Поједини учесници у тим процесима очекују шта ће да каже ова или она амбасада, овај или онај политичар из неке земље, и онда нема снаге за заједнички став за који и једни и други могу да тврде да је спроводив”, рекао је Чубриловић након сједнице Предсједништва странке.

Говорећи о утисцима са јучерашњег састанка странака које чине власт на нивоу БиХ, Чубриловић је рекао да је договорен минимум који ће задовољити услове ЕУ да БиХ добије датум почетка преговора.

“Мислим да ће послије тога многе ствари ићи лакше али нека нико не мисли да ће нам и послије тога бити лако. Слиједи много посла и много одговорности”, навео је Чубриловић.

(Демос.рс)