Џулијане Смит за "Независне": НАТО не намеће чланство, о томе ће одлучити људи у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Џулијане Смит за "Независне": НАТО не намеће чланство, о томе ће одлучити људи у БиХ


Foto: Američka misija u NATO
Питање чланства БиХ у НАТО-у је нешто о чему ће самостално одлучити људи у БиХ, поручила је у интервјуу за "Независне" Џулијане Смит, стална представница САД у Главном штабу НАТО-а у Бриселу.

Рекла је да Сјеверноатлантски савјет, који је прошле седмице боравио у БиХ, није дошао да било коме ишта намеће, већ да разговара о партнерству са БиХ и реформама у сектору одбране.

"НАТО омогућава свакој од земаља партнера да сама одлучи о врсти односа које жели да има с НАТО-ом, НАТО ништа не намеће земљама партнерима. Наша врата су отворена за дијалог, партнерство и сарадњу на читавом сету заједничких изазова. Ми омогућавамо нашим партнерима да односе развијају сами. Темељно питање чланства остаје на људима у БиХ", рекла је Смитова.

НН: Прошле седмице цијели политички савјет НАТО-а боравио је у Сарајеву, што је нешто што се не дешава баш сваки дан. Која је сврха посјете и како сте је Ви доживјели?

СМИТ: С великим задовољством смо са цијелим Сјеверноатлантским савјетом били у Сарајеву и са замјеником генералног секретара. У праву сте, много година прошло је од када је задњи пут цијели Савјет заједно путовао у Сарајево. То је била сјајна прилика да изразимо нашу посвећеност територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру БиХ. Такође, то је била прилика да од наших пријатеља директно чујемо шта су њихови приоритети, како би НАТО могао помоћи с неким од изазова с којима се суочавају. Разговарали смо о некима од реформи које и даље треба спровести. А најважније од свега, ово је била сјајна прилика за све нас да чујемо наше пријатеље у БиХ и учимо од њих. Разговарали смо директно и отворено с трочланим Предсједништвом, министром спољних послова, министром одбране. Заиста најискреније, била је то дивна посјета, много смо тога успјели убацити у та два дана.

НН: Кажете да сте учили од ваших саговорника. Шта сте научили?

СМИТ: Научили смо да БиХ остаје посвећена интеграцијама у евроатлантске структуре. Од свих смо чули веома снажну подршку на путу у ЕУ и будућем чланству. Можда ће вас изненадити, али ми као НАТО савезници то снажно подржавамо, чак и САД, које иако саме нису чланица ЕУ, пружају пуну подршку. Пружамо подршку и високом представнику Кристијану Шмиту и свему што ЕУ чини. Ми ћемо подржати БиХ на њеном европском путу. Причали смо и о чланству у НАТО-у. Чули смо помијешана размишљања. У вези с овим питањем постоје размимоилажења у БиХ. То питање желимо оставити у рукама наших пријатеља у БиХ. Ми нисмо у Сарајево дошли да бисмо ишта било коме наметали, то је нешто о чему ће одлучити самостално људи у БиХ. Али у међувремену, без обзира на то какву одлуку донесете, можемо много тога урадити са БиХ као нашим партнером. Наставићемо радити на реформи одбране, изградњи капацитета и много тога другог. Много можемо заједно као партнери.

НН: У прошлим интервјуима са званичницима НАТО-а увијек је постојала примједба да се запоставља развој Оружаних снага БиХ. Да ли су Вам саговорници рекли нешто у вези с тим?

СМИТ: Разговарали смо с министром одбране, посјетили смо трупе, били смо у неколико база и видјели неке од капацитета којима располажу. С великим занимањем слушали смо о реформама које желе да спроведу. Много посла треба урадити. Војници с којима смо разговарали с поносом су нам говорили о ономе што раде, али рекли су и да неке ствари треба унапређивати. Рекли су нам да желе да виде да имају адекватне ресурсе. То су ствари гдје НАТО може помоћи. Рецимо, у вези с питањем интероперабилности, досезањем стандарда, укључивањем ОС БиХ у наше вјежбе и шире у вези с реформом одбране. Тренутно разматрамо пакет помоћи који може помоћи у спровођењу ових реформи.
НН: За сигурно и стабилно окружење задужена је војна мисија ЕУФОР "Алтхеа" с којом НАТО тијесно сарађује.

Да ли сте задовољни послом који они обављају у БиХ?

СМИТ: НАТО савезници пружају пуну подршку ЕУФОР мисији. У праву сте, ми с њима заиста тијесно сарађујемо, зато што су и НАТО и ЕУ посвећени томе да ураде све што је могуће како би обезбиједили стабилност. Стабилност је важна, не само људима у БиХ, већ и цијелом региону. И НАТО и ЕУ у потпуности су посвећени потреби да се обје мисије адекватно оспособе и да буду спремне за било коју евентуалност, као и да блиско координишу с трупама које су на терену у БиХ.

НН: С обзиром на то да сам ја новинар из Републике Српске, гдје су, како што сте и сами рекли, скептичнији у вези са чланством БиХ у НАТО-у, занима ме шта бисте им жељели поручити?

СМИТ: Свима у вашој земљи желим поручити да је веома важно да увијек пажљиво анализирате чињенице. Земље попут Русије објављују много нетачности и дезинформација. Тако да понекад постоји конфузија о томе шта НАТО ради или не ради, рецимо, у Украјини. Желим да увјерим ваше читаоце да НАТО нема директну улогу у рату у Украјини. Поједине земље чланице пружају подршку, али НАТО као организација не шаље оружје и убојита средства у Украјину. НАТО остаје одбрамбена алијанса, НАТО омогућава свакој од земаља партнера да сама одлучи о врсти односа које жели да има с НАТО-ом, НАТО ништа не намеће земљама партнерима. Наша врата су отворена за дијалог, партнерство и сарадњу на читавом сету заједничких изазова. Ми омогућавамо нашим партнерима да односе развијају сами. Темељно питање чланства остаје на људима у БиХ.

НН: Сви у Европи размишљају о улагању у своје оружане снаге, што је релативно нов феномен. Да ли је у Европи дошло до промјене размишљања о одбрани и безбједности?

СМИТ: Јесте, ово је пресудан тренутак за нашу колективну безбједност и одбрану. У свијету данас постоји много безбједносних изазова. На првом мјесту је то што Русија ради у Украјини, али и рат у Гази који и даље траје и који може довести до шире дестабилизације. Врло пажљиво посматрамо све што се дешава на западном Балкану. Све више пратимо шта Сјеверна Кореја ради да би подржала Русију, шта ради НР Кина у евроатлантском подручју, пратимо и иранску подршку Русији. Сваком ко се бави сектором безбједности бих поручила да је сада вријеме за инвестиције у одбрану како би ваше снаге имале адекватан ниво спремности и опрему.

Унутар НАТО-а стално разговарамо о потреби да се више улаже у одбрану и сличне разговоре водимо с нашим партнерима, укључујући и наше веома важне партнере попут БиХ.

(Независне)