Путин у интервјуу Карлсону: Глобални рат не долази у обзир; Срби посебан и нама близак народ :: Semberija INFO ::

 

Путин у интервјуу Карлсону: Глобални рат не долази у обзир; Срби посебан и нама близак народ


- Предсједник Русије Владимир Путин поручио је данас да Москва нема интерес да нападне Пољску, додавши да глобални рат не долази у обзир.

-Само у једном случају би могло да дође до тога - ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интересе ни у Пољској, ни у Летонији – нигдје - поручио је Путин у интервјуу Такеру Карлсону на питање да ли може да замисли сценарио у којем би Москва послала трупе у Пољску.

Додао је да глобални рат не долази у обзир јер је то, како истиче, противно здравом разуму.

-Глобални рат би довео цијело човјечанство на ивицу уништења - рекао је Путин.

Владимир Путин изјавио је и да је Русија морала да стане у одбрану Србије током ратова 1990-их година јер су Срби, како је рекао, „посебан и народ близак Русима“.

- Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама - рекао је Путин у интервјуу.

Он је додао да су САД су 1999. године бомбардовањем Савезне Републике Југославије прекршиле међународно право.
-Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарјели. Сада се сви позивају на међународно право, али су тада почели да говоре да је све застарјело - рекао је Путин.         

Сјеверни ток

Нагласио је да су Сједињене Америчке Државе разнијеле гасовод Сјеверни ток и додао да је цијелом свијету јасно шта се догодило у том случају.

- У овом случају не треба да гледамо само оне који су заинтересовани за тако нешто, већ и оне који имају могућност да то ураде јер може да буде доста оних који су заинтересовани, али нису сви они способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Те двије компоненте би требало да буду повезане. Ко је заинтересован и ко је способан - рекао је Путин у интервјуу Такеру Карлсону.

На питање америчког водитеља зашто не изнесе доказе о томе и тиме "однесе побједу у пропагандном рату", руски предсједник је поручио да је у пропагандном рату "веома тешко побиједити САД, зато што Америка контролише све свјетске и многе европске медије".

-Крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције. Зар ви то не знате? Дакле, могуће је укључити се у овај посао, али то је, да тако кажем, скупо. Можемо једноставно да укажемо на наше изворе информација, али нећемо постићи резултате. Цијелом свијету је јасно шта се тада догодило. Чак и амерички аналитичари директно говоре о томе. То је истина- рекао је Путин.

Изјавио је ида да ће се Русија и Украјина "прије или касније договорити“ де да жели да се ситуација у Украјини ријеши путем преговора.

Према његовим ријечима, Украјинци се и даље осјећају као Руси, а то што се дешава је "елемент грађанског рата".

Односи са САД

 Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је да постоји могућност да САД и Русија обнове комуникацију, под условом да јавност у САД разумију да се свијет мијења и на то се навикну.

-Ако се разумије да се свијет мијења у објективним околностима, и да се томе треба прилагодити, и то користећи предности које САД имају, можда се нешто и промијени - рекао је Путин.

Он је истакао да је са појединим бившим америчким предсједницима имао добру комуникацију.

-Имао сам добре односе са Бушом млађим, којег су сви гледали као неког сеоског момка, који наводно не разумије много, али то није тако. Није био гори од других политичара, разумио је шта ради. Такав однос имао сам и са Доналдом Трампом. Не ради се о томе да ли ћемо се као личности допасти један другоме, већ о томе да ускладе становишта. Ако идеја доминације по сваку цијену опстане у америчкој јавности, ништа се неће промијенити -, рекао је Путин.
Упитан да оцијени да ли одлуке у САД доноси, како је рекао Карлсон, предсједник или владајуће елите, Путин је рекао да ''ни сам не може да закључи''.

- Не знам ко тачно доноси одлуке у САД. То је комплексна земља са необичним изборним системом. Свака савезна држава има своју легислативу. Имате две доминантне партије, и како то излгеда када се децентрализује - рекао је Путин.

(ТАЊУГ)