У Београду се оснива Европски пчеларски савез :: Semberija INFO ::

 

У Београду се оснива Европски пчеларски савез


Foto: Freepik
Усљед многобројних проблема у пчеларском сектору Европе, прије свега по питању огромног процента фалсификата меда на тржишту, европски пчелари су одлучили да формирају Европски пчеларски савез, како би се пред надлежним органима адекватно борили за спас пчеларства које је угрожено.

Осим пчелара, угрожени су и потрошачи меда, али и европска пољопривреда којој пријети масовно напуштање пчеларења од стране разочараних пчелара, што би водило у драстично смањење броја пчела и приноса у пољопривреди због смањеног опрашивања пчелама. Велики допринос смањењу броја пчела даје и неконтролисано тровање пчела пестицидима, те је неопходно увести додатне видове подршке пчеларству.

Оснивачка скупштина Европског пчеларског савеза (ЕБА), одржаће се у Београду 10. фебруара 2024. године у 15 часова у Свечаној сали Управне зграде Београдског сајма.

Очекује се да ће сједиште ЕБА бити установљено на територији ЕУ, гдје ће се водити највећа борба за права пчелара и потрошача.

Европски пчеларски савез ће активно сарађивати са свим пчеларским организацијама у Европи, уз подржавање свих активности Свјетске пчеларске федерације “Апимондија”, на унапређењу пчеларства, уз указивање на локалне европске проблеме које морају да рјешавају на локалном европском нивоу.

Своје присуство на Оснивачкој скупштини потврдили су представници савеза и удружења који су приступили ЕБА и то из Словеније, Мађарске, Пољске, Њемачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Украјине, Литваније, Малте, Ирске, Велике Британије, Италије, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Републике Српске...

Своје присуство на Оснивачкој Скупштини потврдили су Еллманн Торстен – предсједник Деутсцхер Имкербунд е.В. из Њемачке, као представник свих пчелара Германског говорног подручја, Георги Тодоров Тyутyундзхиев из Бугарске и Андрии Базахин из Украјине, који ће као посматрачи присуствовати Оснивачкој скупштини и након њеног завршетка донијети одлуку о приступању.

(Независне)