Грађани већ почели да пале њиве, ватрогасцима пуне руке посла :: Semberija INFO ::

 

Грађани већ почели да пале њиве, ватрогасцима пуне руке посла


Foto: Facebook/Vatrogasci Srpske
Грађани су искористили топле дане да очисте своје њиве, односно да запале коров, те су због ватре која се проширила ватрогасци широм Српске имали пуне руке посла.

Тако је у највећем граду у Српској за три дана забиљежено 14 пожара који су се углавном односили на ниско растиње, траву и шуме.

Ватрогасно-спасилачка бригада Бањалука има све више интервенција управо гдје гори ниско растиње или шума, те тако скоро сваки дан има минимално по једну интервенцију овог типа.

Из Полицијске управе Бањалука апелују да грађани буду опрезни приликом уређења имања, спаљивања корова и другог горивог материјала, будући да је на подручју у надлежности ове управе у претходна три дана евидентирано 14 пожара углавном суве траве, ниског растиња и шуме.

"Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају је без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице", наводе из Полицијске управе Бањалука, која ће предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету.

Такође наводе да су сви који пале ватру на отвореном дужни да је надзиру, те угасе да би се спријечило разношење и неконтролисано горење и пожари, посебно у близини шумских комплекса и засада.

"Законом о заштити од пожара као једна од обавезних мјера заштите забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре", наводе они.

Из Полицијске управе Бањалука подсјећају и да је прописана новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузимања свих потребних радњи на спречавању ширења ватре.

Ватрогасци у Добоју су такође имали пуне руке после, те су само у неколико дана гасили чак пет пожара који су се односили на ниско растиње или шуму.

"Са лијепим временом долази нам и повећан број шумских пожара и пожара ниског растиња. У протеклих неколико дана имали смо низ пожара, а горјело је ниско растиње у насељу Ритешић, Пакленици, као и ниско растиње и шума у насељу Велики Прњавор, Шеварлије, а имали смо и један пожар гдје је горјело сијено у насељу Улер", наводе они.

Осим у Добоју, пожара овог типа је било и у Рибнику, у несељима Превија, Ситница, Заблеће, као и засеоку Тепићи.

Пожар ниског растиња забиљежен је и у Козарској Дубици.

(Независне)