Пољопривредници у Семберији још чекају на новац за одштету насталу у невремену прошле године :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредници у Семберији још чекају на новац за одштету насталу у невремену прошле године



Извор: БХРТ/Ивана Трбић (С. Т.)


Док пољопривредници у Градишци изражавају протест, у Бијељини се надају што скоријој уплати новца за одштете. Град Бијељина је направио први корак и донио одлуку о новом краткорочном задужењу у износу од 1,1 милион марака за исплату одштете настале у олујном невремену у јулу прошле године. Но, када ће им новац бити уплаћен и јесу ли ова средства довољна за претрпјелу штету? 

Град Бијељина подићи ће кредит од 1,1 милион марака да исплати штету пољопривредницима, којима су у олујном невремену прошлог љета уништени пластеници, воћњаци и поља кукуруза, одлучила је Скупштина Града.

"Оно што је такође усвојено као закључак је да се списак свих лица која су претрпјела штету објави на сајту града да то буде јасно, прегледно транспарентно колика је штета, колико ће новца свако од тих лица добити", каже предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић.

Иако су одборници усвојили одлуку, изнијете су бројне замјерке.

"Сматрамо да је постојала могућност да се пронађу средства и у текућем буџету. Постојаће одређена процедура и касније ћемо ребалансом буџета тек моћи да искористимо средства тако да ће то продужити исплату штете нашим суграђанима", става је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини Града Бијељина Жељко Гребић.

Након што је 19. јула Семберију погодило олујно невријеме са јаким ударима вјетра, на адресу одјељења за пољопривреду пристигло је 580 захтјева за процјену штете, од којих се већина, 502 односи на уништене пластенике, а остатак на оштећене воћњаке и засаде кукуруза. Процјену штете вршиле су четири комисије.

Ипак, кредит ће покрити само половину средстава, јер је штета процијењена на 2,2 милиона марака. Градоначелник Бијељине није коментарисао одлуку о кредиту, а на недавном састанку са ресорним министром у Бијељини прст је упирао у њих. 

"Град Бијељина је започео ту процедуру и окончаће је и исплатиће ту одштету у износу од 1,1 милиона марака, односно 50% овдје данас нисмо могли чути одговор од министра да ли ће ниво РС и Влада и ресорно министарство исплатити 550 000 конвертибилних марака", наводи градоначелник Бијељине љубиша Петровић.

Пољопривредници огорчено поручују: „Средства су нам требала јуче“.

"Треба што хитније покушати јер излазимо у прољетну сјетву, треба прихранити пшеницу, подстицаји треба да се исплате, ми не можемо више чекати, ми морамо се покушати организовати", става је Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице.

Иако су одборници усвојили одлуку о кредиту, средства ће бити оперативна тек у другој половини године, након ребаланса буџета, кажу из градског парламента, те су ратари на двоструком губитку.