И овог љета велики одлив угоститељских радника: Хрватска већ "вреба" сезонце из БиХ :: Semberija INFO ::

 

И овог љета велики одлив угоститељских радника: Хрватска већ "вреба" сезонце из БиХ


FOTO: Pixabay
Тражимо конобаре, куваре, шанкере, собарице за рад у Поречу, на Крку, у Дубровнику у периоду од почетка априла до краја октобра, само је један од све чешћих огласа који показују да су послодавци у Хрватској већ увелико у потрази за радницима из БиХ.

Са портала за запошљавање "Мојпосао.ба" казали су за "Независне новине" да, што се тиче огласа за посао, сарађују са хрватским порталима, те да се они од ове године не оглашавају на њиховом порталу, него су одлучили да се за све сезонске послове оглашавају на једној платформи из Хрватске.

Додају да ове године у првој фази оглашавања, која траје од 30. јануара па до 8. фебруара, очекују велики број пријава.

"Они чак и по градовима имају сајам послова у овом периоду, гдје потражују различите профиле радника из угоститељства и туризма", казали су са овог портала.

Према њиховим ријечима, што се тиче неких ранијих искустава када су у питању сезонски послови, објаве огласа су почињале већ у јануару, послодавци траже раднике и желе већ од априла да буду спремни за сезону.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", истиче да угоститељи у БиХ већ годинама у љетним мјесецима имају проблем с недостатком радника, јер велики број радника одлази да ради сезонске послове, највише у Хрватску.

"Велики број људи и ове године иде да ради сезонске послове па ћемо имати проблем с недостатком радне снаге. Иако смо мислили да ћемо у прошлој години створити боље услове за раднике у Српској, да не напуштају наше просторе, те да на неки начин ударимо темеље праведног пословања и код нас и да би то дало наду радницима да се нешто дешава у сектору угоститељства, ништа нисмо успјели до тих идеја", казао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, очекује се да и ове године буде велики одлив радне снаге, те додаје да послодавци, а највише из Хрватске, долазе стално на наше просторе, нуде боље услове за рад.

"Са наше стране гледано, нисмо ми ништа ни ријешили да бисмо могли да задржимо раднике, јер ми сигурно никада нећемо успјети да достигнемо њихове плате", казао је Куртиновић. Према његовим ријечима, конобари на Јадранском приморју плаћени су од 1.100 до 1.600 евра уколико познају винску карту.

"Што се тиче плата кувара, оне сигурно прелазе и 2.200 евра", казао је Куртиновић.

Тврди и да радници на приморју немају боље услове рада, али имају веће плате.

"Морамо створити услове да наш радник може остваривати сва права као и радници у јавном сектору, да има простора за кредитна задужење, да може обезбиједити стамбено питање, купити аутомобил. Генерално, мислим да наши радници имају добра примања, али нису сва у регуларним токовима", закључио је Куртиновић.

Да се заправо исплати ићи радити сезону у Хрватској, казала нам је и Дијана В. из Источног Сарајева, која је претходне двије сезоне на "радном љетовању" била на Хрватском приморју.

"Имам бесплатан смјештај, храну, а задовољна сам и платом. У сваком случају, зарадим дупло више него што бих имала да сам овдје остала. Наравно да је понекад напорно, али то ме неће спријечити да и ово љето идем радити на Хрватско приморје", рекла је Дијана В.

(Независне)