ДАВИДОВА ПРАЋКА: РУСИЈА ДОШЛА У ПОСЈЕД ИЗРАЕЛСКЕ РАКЕТЕ, КОНКУРЕНТА С-400 :: Semberija INFO ::

 

ДАВИДОВА ПРАЋКА: РУСИЈА ДОШЛА У ПОСЈЕД ИЗРАЕЛСКЕ РАКЕТЕ, КОНКУРЕНТА С-400


Foto: Military Weapons/YouTube
Русија је у Сирији дошла у посјед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, која је била лансирана из ракетног система “Давидова праћка”, јављају медији.

Наводи се да је ракета била лансирана 23. јула 2018. Сиријске снаге су пронашле практично неоштећену ракету, која је пребачена у руско-сиријску војну базу, одакле је послата у Москву на даље истраживање, пише Јерусалим пост.

Израелска војска је прије двије године добила систем “Давидова праћка”, док је 23. јула 2018. био први пут употријебљен – систем је активиран након лансирања из Сирије двије ракете “Точка”, пише Мигњуз.

Према подацима овог портала, систем ПВО “Давидова праћка” није пресрео сиријске ракете које нису долетјеле до Израела – експлодирале су на израелској територији. “Давидова праћка” је лансирала двије ракете, од којих се једна сама уништила изнад Голана, преноси Спутњик.

Наводи се да су ракете-пресретачи “Давидове праћке” најскупље на свијету и користи их израелска војска. Гдје су тачно инсталирани ови системи – остаје војна тајна.

“Давидова праћка” ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент С-400, наводи портал.

(тањуг)