Изгледа као Норвешка, али је уствари... :: Semberija INFO ::

 

Изгледа као Норвешка, али је уствари...


Фото: Борис Трогранчић
ИЗВОР: За БХРТ Борис Трогранчић (Е.Д.)

Блидињско језеро је највеће природно језеро у Босни и Херцеговини, смјештено на висоравни Парка природе Блидиње, у подножју планина Вран и Чврсница. Ово предивно плаво око се налази на надморској висини од 1184 метра. До језера се може доћи из правца Томиславграда са запада, или са сјевероисточне стране из правца Јабланице. Само језеро је настало људским активностима прије 150 година, али долина у којој се језеро налази је моренског, односно ледењачког поријекла, и изузетно је плитко - свега 3-4 метра.

Овај крај је познат по сточарству, а надалеко је познат и козји сир са Блидиња. Ја сам током својих пријашњих посјета овом крају имао прилику пробати домаће производе које припрема локално становништво, и не бих се могао одлучити за само једну делицију кад бих морао бирати.

Будући да се језеро налази на простору између двију веома важних планина, које утичу на локалну климу, ту се сучељавају медитерански и континентални климат, а клима је веома сурова са температурама испод нуле током шест мјесеци. Вјетар који ме данас овдје дочекао нимало није безазлен, и дао бих савјет свакоме ко има жељу да обилази високо динарско горје да се добро припреми са зимском одјећом и опремом.

У околини се може пронаћи више од 200 ендемских врста биљака карактеристичних само за ово подручје, а језеро настањује и ендемска риба оштруља.

Осим угођаја истинске оазе, на Блидињу се налазе и бројни стећци, а у понуди је и скијање на обронцима Чврснице. Наравно, за љубитеље планинарења, ту је чувени Вран са свим својим љепотама и изазовима.