Бисљими: Залажемо се за прелазни период, неће бити кажњавања због употребе динара :: Semberija INFO ::

 

Бисљими: Залажемо се за прелазни период, неће бити кажњавања због употребе динара


Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)
Извор: РТС / РТРС

Први замјеник премијера у Приштини Бесник Бисљими изјавио је да се влада залаже за међутранзитни период како би се грађани прилагодили новој уредби Централне банке о евру, као јединој валути у употреби на Косову и Метохији, а која ступа на снагу сутра.

- Као влада молимо централну банку да ступи у контакт са Народном банком Србије, како би пронашли најбољи модалитет за трансферисање динара у евре - рекао је Бесник Бисљими на ванредној конференцији за новинаре.

Потврдио је да уредба ЦБК ступа на снагу сутра. Међутим, истиче да она "не забрањује нити се бави српским динаром", јер је, како каже, "динар још од раније забрањена валута".

Такође наводи да неће бити кажњавања због употребе динара, већ да се умјесто тога иде на информисање грађана о могућностима које има се пружају, као и на то разговоре ЦБК и НБС.

За захтјеве међународне заједнице каже да ниједан од њих не ставља под сумњу уредбу централне банке, као и да не оспоравају да евро буде једина валута на КиМ.

- Једина брига партнера је да грађани који примају динаре имају више времена за прилагођавање. Уредба не забрањује трансфер из Србије - рекао је Бисљими.

Додао је да је менаџмент ЦБК пружио могућности за рјешавање проблема.