Делегати нису прихватили хитну процедуру измјена Изборног закона БиХ :: Semberija INFO ::

 

Делегати нису прихватили хитну процедуру измјена Изборног закона БиХ


Извор: Глас Српске

САРАЈЕВО - Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису прихватили хитну процедуру измјена и допуна Изборног закона који је раније усвојен у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а који је предложила СДА.

Против хитне процедуре, били су делегати СНСД-а и ХДЗ-а, ХДЗ-а1990 истичући да су измјене сувише крупне да би се о њима расправљало по хитном поступку. Такође, Дом народа није подржао ни скраћени поступак овог закона.

Драган Човић, замјеник предсједавајућег Дома народа рекао је да измјене Изборног закона треба да уђу у редовну процедуру јер су "незамисливе" док је Средоје Новић, делегат СНСД-а у Дому народа упитао је каква је то хитност усвојити закон у којем пише да ће се примјењивати 2026. године.

"Ако је ово што је предложено једноставан закон не знам шта се чекало десет година. Ово је закон који се састоји од 150 чланова и они који мисле да су измјене техничке природе грдно се варају и замајавају грађане ове земље. Ово је један од најкрупнијих закона ове земље", рекао је Новић.

И Илија Цвитановић, делегат ХДЗ 1990 рекао је предложене измјене нису само техничке те да не може подржати хитну процедуру закона који је половичан.

"Законом се предвиђа да Средишње изборно повјеренство бира предсједника и замјеника предсједника бирачког одбора. МИ имамо око 6.000 бирачких одбора и чему толика централизација. Сигуран сам да не би изабрали 70 посто чланова", рекао је Цвитановић, преносе Независне новине.

С другте стране Шефик Џаферовић, делегат СДА у Дому народа залагао се за хитну процедуру истичући да је то потребно јер не би нико требао да има ништа против јачања интегритета изборног процеса и осигуравања фер и поштених избора.

"СДА је предложила овај закон у Представничком дому након што је високи представник одржао прес конференцију и позвао политичке субјекте у БиХ да ријеше питање интегритета изборног процеса. СДА је једини политички субјект који је реагирао на то и у парламетнарну процедуру је упутила приједлог закона", рекао је Џаферовић.

Измјене Изборног закона које је предложила СДА раније су усвојене у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ али без посланика СНСД-а и ХДЗ-а. Тим измјенама предвиђено је увођење нових технологија у изборни процес, али тек од 2026. године али и другачији начин избора предсједника општинских и градских изборних комисија. Те комисије, према измјенама Изборног закона које је предложила СДА, бирала би Централна изборна комисија БиХ.