Словенци на референдуму одлучују о изградњи другог нуклеарног реактора :: Semberija INFO ::

 

Словенци на референдуму одлучују о изградњи другог нуклеарног реактора


Словеначка влада, која разматра изградњу другог реактора у својој јединој нуклеарној електрани „Кршко”, питаће о томе грађане путем референдума.

„Сви смо се сложили да пут ка декарбонизованом друштву иде кроз обновљиве изворе енергије с једне стране, нуклеарну енергију с друге”, рекао је Роберт Голоб премијер Словеније.

Он је  након састанка са свим политичким партијама рекао да за тако важан пројекат у смислу трошкова и који се односи на будућност земље треба постићи консензус. Ако лидери странака и постигну договор, потребно је одобрење скоро два милиона бирача на референдуму који ће стога бити у другој половини године.

Бивши премијер Јанез Јанша, шеф конзервативне опозиционе странке СДС, поздравио је ту одлуку сматрајући да ће она вјероватно убрзати процес изградње другог реактора.

Власти су 2021. године издале дозволу за нови реактор који би, по ријечима шефа владе, могао бити максималне снаге од 2.400 мегавата.

Француска група ЕДФ саопштила је у новембру да је представила „техничко-комерцијалне” приједлоге Словенији за могућу изградњу реактора типа ЕПР, а помињани су и амерички Вестингхаус и корејски КХНП.

Нови блок требало би да појача електрану „Кршко” код границе с Хрватском која њиме управља заједно са Словенијом, задовољавајући 20 одсто потреба Словеније за електричном енергијом и 15 одсто потреба Хрватске.

У функцији од 1983. године, јединствени реактор типа Вестингхаус је првобитно требало да заврши радни век 2023. године, али је добио дозволе за продужење рада за још 20 година

(Независне)