Шта су пред судом рекли родитељи дјечака убице из Рибникара :: Semberija INFO ::

 

Шта су пред судом рекли родитељи дјечака убице из Рибникара


Извор: Глас Српске / Блиц

У Вишем суду у Београду данас је одржано суђење родитељима дечака убице, Владимиру и Миљани Кецмановић, а како "Блиц" незванично сазнаје, они су се изјаснили да нису криви.

Током рочишта прочитана је оптужница и изнијета су уводна излагања, а сутра би оптужени требало да изнесу одбране.

Плакали на суђењу

Отац и мајка дечака убице, Владимир и Миљана Кецмановић ушли су око 11 часова у судницу у Палати правде гдје се данас одржава суђење. На почетку суђења, Владимир и Миљана су плакали.

Владимир је ушао у судницу са лисицама на рукама и прошао је поред Миљане клинувши јој главом, међутим, нису оставили никакву комуникацију.

Родитељи жртава који су дошли на суђење, седјели су иза њих.

Више јавно тужилаштво предложило је да се искључи јавност, међутим, адвокати окривљених Миљане и Владимира, су се противили томе.

На суђењу су присутни и власник стрељане у којој је дјечак тренирао пуцање, Ратко Ивановић и тренер Немања Маринковић који се такође налазе на оптужници Вишег јавног тужилаштва.

При изласку из суднице судски стражари дозволили су супружницима да се загрле, а како преноси репортер "Блица" са лица мјеста обоје су бризнули у плач и загрљени плакали неколико секунди.

Нема коме у Палати правде није застала кнедла у грлу након што су у судници угледали мајку Еме Кобиљски како држи фотографију своје мртве ћерке..

Мајка дјечака убице, Миљана Кецмановић, стигла је данас око 11 сати у Палату правде на суђење по оптужници Вишег јавног тужилаштва у Београду којом јој се, заједно са њеним супругом, Владимиром Кецмановићем, на терет ставља да су дјечаку убици омогућили да користи оружје.

Миљани Кецмановић се на терет ставља извршење кривичног дела - Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експолозивних материја, док је Владимиру на терет стављено извршење кривичног дјела - Тешко дјело против опште сигурности.

Током ванредног обраћања главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, откривено је да је ДНК траг Миљане Кецмановић, пронађен на чаури која је нађена код врата у учионици историје где је 3.маја њен син усмртио девет вршњака и чувара школе.

За Миљану Кецмановић тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 мјесеци.

Водио сина у стрељану

Како се наводи у оптужници, Владимир Кецмановић је осумњичен да је у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом пуницијм, те да гађа у мете.

- Он га је, како се сумња, у три наврата водио у Стрељачки клуб “Партизан Працтицал Схоотинг”, и у отворени простор у Етно село Гостољубље у Мионици, упркос чињеници да таква активност и обука очигледно не одговарају његовом узрасту - наводи се у саопштењу тужилаштва, преноси Блиц

Владимир Кецмановић је свог сина најпре годину дана пре 3. маја 2023. године, у Стрељачком клубу обучавао да рукује ваздушним оружјем, да гађа мете у облику концентричних кругова, како да стоји и дише, након чега је одобрио обуку за гађање из ватреног оружја – пиштоља марке “Глок”, којој је присуствовао.

Два до три мјесеца касније у истом стрељачком клубу Владимир Кецмановић је сина обучавао да рукује, пуни оквир и гађа у силуете људи из пиштоља марке “Чешка збројевка”, да би га 12. новембра 2022. године одвео у Етно село Гостољубље, где је дечак пуцао из ваздушног пиштоља у концентричне кругове.

- Потом је 11. априла ове године поново дјете одвео у исти стрељачки клуб гдје је пуцало у мете из ватреног оружја, и то пиштоља марки “Чешка збројевка” и “Ругер”, за које он поседује одобрење надлежног органа за набављање и држање - наводи се у саопштењу.

Тужилаштво наводи да је дечак убица 24. априла пронашао поменуто ватрено оружје и муницију које се, уместо у металном сефу са кључем, који је Владимир Кецмановић претходно набавио ради добијања дозволе надлежног органа, налазило у два пластична кофера која служе за пренос оружја, а не за његово безбедно смештање и чување, а који кофери су се налазили у једном ранцу црне боје.

Током истраге је утврђено да је окривљени држао необезбјеђено ватрено оружје у коферима за транспорт оружја и муниције, умјесто у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради испуњавања услова за безбједан смјештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органа за набављање и држање ватреног оружја.

Окривљени је на тај начин омогућио дјетету да дође у посјед пиштоља, за које га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, и то пиштоља марки “Чешка збројевка” и “Ругер”, за чије је набављање и држање он посједовао одобрење надлежног органа.

10 жртава пуцњаве у школи

Дјечак убица, ученик седмог разреда, је тог 3. маја ушетао у ОШ "Владислав Рибникар", затим је из очевог пиштоља убио чувара школе Драгана Влаховића, седам дјевојчица и једног дјечака.

Ангелина Аћимовић је 15. маја у болници подлегла повредама у болници и преминула и тиме је број жртава ове незапамћене трагедије порастао на десет особа.