У Добоју ниче највећи тржни центар у регији :: Semberija INFO ::

 

У Добоју ниче највећи тржни центар у регији


Foto: Pixabay
Извор: РТРС / ГС

​Добој важи за регионални административни центар, али претендује да постане и важан трговачки центар. Инвестиције у том сектору су у порасту, а погодује им изградња аутопутева.

Инвеститор из Бијељине, Јадранка Остојић, уложиће око 40 милиона марака у Добој у коме гради највећи тржни центар у регији. Поменути град је одабрала из више разлога.

- Тренутно на територији Добоја не постоји никакав сличан објекат, гдје на једном мјесту имате мјесто за уживање, забаву, куповину... А и због самог географског положаја и чињенице да је Добој саобраћајно чвориште, да се у непосредној близини налази други ентитет и граница са Републиком Хрватском - навела је Остојић.

Највећи објекат те врсте у регији требало би да буде завршен до септембра. Отвориће око 400 нових радних мјеста. Мишљења Добојлија о градњи тржног центра су подијељена. Једни сматрају да је добро да Добој има такав тржни центар, док други сматрају да је тржних центара и превише и да би требало новац улагати у производњу.

Тржни центар гради се на локацији бивше фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" чије је непокретности у процесу стечаја за 12 милиона марака купио бијељински инвеститор.

Драган Продић, стечајни управник, навео је да у бившем "Трудбенику" неће више бити производње, већ ће бити отворена трговина од које ће користи имати сам град.

Мато Кулаш, предсједник Окружног привредног суда у Добоју, рекао је да је било упита зашто се није наставила производња и зашто није извршена реорганизација.

- Једноставно није било заинтересованих субјеката који би можда задржали ту дјелатност - каже Кулаш.

Стечај је збринуо и око 130 радника који су успјели да наплате своја потраживања.

Предраг Јоргић, представник радника, истакао је да је ово јединствен успјех да је нека фирма продата у за неку нормалу цијену, јер се тим новцем исплатио дуг радницима, па чак и, како каже, нешто камата на неисплаћене плате.

Изградњом тржног центра, нове болнице и бројних стамбено-пословних објеката, Добој се шири ка јужном дијелу. Пратећи захтјеве инвестотора град покушава да обезбиједи инфраструктуру.

- Већ имамо одређене инфраструктурне пројекте, тј. саобраћајнице, вреловод, топловодну мрежу... све што је потребно да би могао град да се развија ка јужном дијелу - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Трговина је грана којој се, судећи по инвестицијама, Добој враћа, јер је некада, осим административног, био и значајан трговачки центар.