Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини: Чувар херцеговачке традиције у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини: Чувар херцеговачке традиције у Семберији


Извор: Семберија инфо

Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини основано је прије скоро годину годину дана до данас броји више од 300 чланова, а према ријечима Владимира Радуловића, секретара овог удружења упис чланова је у току, те се из дана у дан тај број повећава.



-Велики број чланова нашег удружења води поријекло из Херцеговине, али имамо  и чланове који су рођени у Бијељини, Семберце, али вуку коријене из Херцеговине, односно њихови преци су се доселили на ове просторе. Многи не знају да је велики дио Семберије насељен Херцеговцима, као што су села Балатун, Црњелово, Амајлије, Попови, Којчиновац, Дворови...“, рекао је за ,,Семберија инфо’’ Радуловић, те кроз осмијех додао да гдје год да дођете, у било који крај свијета, некога из Херцеговине можете срести.



Како каже, циљ њиховог удружења, осим промоције херцеговачке културе, традиције, обичаја, јесте и повезивање свих Херцеговаца у овом крају, привредно, културно и свако друго јачање веза између два завичаја - Херцеговине и Семберије, али и узајамна подршка.

-Наш циљ је да представимо све оно добро што долази из Херцеговине другима који нису упознати са тим. Жеља нам је да окупимо наше земљаке у удружење и у томе смо успјели. Већ смо реализовали бројне активности, трудимо се да радимо полако, али темељно и студиозно да на најбољи и најљепши начин приближимо Херцеговину свима. Наша идеја је да, осим људи који живе у Семберији, окупимо и оне који живе на Мајевици, Регији Бирач, Брчко дистрикту...“, појаснио је секретар удружења и истакао да имају изузетну сарадњу са бијељинском локалном управом, као и са другим завичајним удружењима са подручја града Бијељина.



-Сматрам да смо се од самог оснивања представили у „добром свјетлу“, те да је то нашло пут до доброг одзива и одјек код грађана. Нисмо удружење које се бави неким стварима да би трајали кратко, него имамо жељу да трајемо дуго, да све добро из Херцеговине промовишемо у Семберији, а из Семберије у Херцеговини. Што се тиче прихваћености можемо рећи да смо изузетно задовољни“, нагласио је Владимир Радуловић и позвао све који су поријеклом Херцеговци, али и оне који то нису, да посјете канцеларије удружења које се налази у Улици Милоша Црњанског бб, на другом спрату и да им се придруже.

Што се тиче догађаја у току 2023. године Удружење Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини организовало је велики број дођаја као што је вече посвећено Рајку Петрову Ногу, а обиљежели су и крсну славу удружења Светог Вукашина Клепачког. У сарадњи са Удружењем „Јадовно“ организовали су трибину посвећену геноциду на острву Паг и Јадовно, а дали су и свој допринос за организовање првог издања манифестације „Дучићеви и Магини сати“.

Према ријечима Радуловића, ову годину започеће са два велика догађаја, Фестивалом вина и традиционалних производа Источне Херцеговине који организују у сарадњи са Подручном привредном комором Бијељине, 25. јануара у Хотелу „Дрина“ у Бијељини и Херцеговачким сијелом, које ће бити одржано у свечаном салону „Монако“ у Улици Стефана Дечанског, 28. јануара ове године.



-Фестивалом вина и традиционалних производа Источне Херцеговине желимо да заголицамо непца житеља Семберије прије Херцеговачког сијела. То је прилика да осјете и мирис и укус херцеговачких делиција. На Фествалу производе ће изложити произвођачи вина, сира, пршута, меда и свега онога што Херцеговина може да понуди. За Фестивал вина је специфично то што ће имати и свој едукативни дио, прије дегустаторског дијела. У оквиру едукативног дијела предавачи ће бити еминентни стручњаци из разних области, а биће и говора како заштитити и брендирати одређене производе“, појаснио је секретар Удружења Херцеговаца „Јован Дучић“ и истакао да ће прво Херцеговачко сијело које ће бити одржано 28. јануара  још више приближити Херцеговину житељима Семберије, а старији Херцеговци присјетиће се младости, а млађи ће имати прилику да нешто више науче о традицији.

-На сијелу ће бити представљено све оно најбоље из Херцеговине, почевши од трпезе. Све што буде на трпези стићиће нам из разних крајева Херцеговине, почевши од пршута, сира, јагњећег печења, вина, ракија, домаћих сокова, слатких делиција... Осим традиционалне трпезе, присутни ће моћи чути како се некада пјевало, видјети како се играло, такође имаће прилику да виде и старе херцеговачке ношње, а све то ће приказати наши гости из Гацка, СКУД „Сава Владиславић“.  Поред СКУД-а, на сијелу ће наступити и гуслари, здравичари и Мира Медан са бендом. Сијелу ће присуствовати начелници општина из Херцеговине, као и градоначелник Требиња, пријатељи из завичајних удружења из Бијељине и региона. У продају смо пустили 350 карата по цијени од 50 конвертибилних марака, а интересовање је много веће, али сматрамо да је за први пут ово довољно. Са гостима мислимо да ће тај број бити виши од 400 “, нагласио је за ,,Семберија инфо’’ Радуловић.

Година за нама за Удружење Херцеговаца у Бијељини била је изузетно добра, а према ријечима Радуловића потрудиће се да и 2024. година буде таква, јер су препознати као као удружење које може да понуди квалитетан програм, али и догађаје.

-Поред Фестивала вина и традиционалних производа Источне Херцеговине и првог Херцереговачког сијела, за које се надамо да ће постати традиционално, планирамо да организујемо и представљање књиге „Српски ДНК пројекат“, са посебним освртом на Семберију. Поред тога, планирамо да организујемо и разговоре са неколико познатих глумаца у Бијељини, гдје би они говорили о свом професионалном и приватном животу, обиљежавању наше крсне славе и још пар догађаја. У току ове године планирамо да оснујемо фонд за додјелу стипендија студентима који из Херцеговине дођу на студије у Бијељину, те да им на тај начин помогнемо у њиховим почецима, да их мотивишемо, а на њима је да уче и да то оправдају“, закључио је на крају разговора за „Семберија инфо“ Владимир Радуловић, секретар Удружења Херцеговаца ,,Јован Дучић’’ у Бијељини.