Стиже црни фебруар на Кубу: Бензин поскупљује 500 одсто :: Semberija INFO ::

 

Стиже црни фебруар на Кубу: Бензин поскупљује 500 одсто


Foto: Tanjug/AP
Кубанци се припремају за нови талас инфлације након што је влада прошле недјеље представила детаље плана штедње.

Економисти оцјењују да ће овај план стедње дотаћи скоро све аспекте већ посрнуле економије.

Мјере које укључују повећање цијена и пореза и смањење субвенција успориће повећање прогнозе буџетског дефицита и поставити терен за раст, рекао је премијер Мануел Мареро, преноси Реутерс.

Влада је најавила да ће бензин поскупјети скоро пет пута 1. фебруара, а економисти наводе да ће повећање велепродајних цијена горива, као и порези на продају и увоз, сигурно изазвати значајна повећања цијена већине производа и услуга. Они истичу да очекују поскупљења од 400 до 500 процената.

Инфлација на Куби износила је прошле године 30 одсто, послије пада са 38 одсто у 2022. години, према званичним подацима. Многи економисти сматрају да стопе инфлације нису у складу са реалношћу, јер влада не прати адекватно неформално тржиште, која је везамо за улични курс који је много виши од званичног.

Владини званичници најавили су да ће се велепродајне цијене горива удвостручити идућег мјесеца, а да ће теретни транспорт поскупјети 40 до 60 одсто, док ће увозне царине за приватни сектор бити увећане пет пута.

Приватним компанијама ће такође бити маплаћен нови порез на промет од 10 одсто на велепродајне трансакције. Неки економисти оцјењују да су мјере неопходне за смањење дефицита, као и да је нужно смањење субвенција.

(Б92)