Ирац Мајкл О'Флаерти изабран за новог комесара Савјета Европе за људска права :: Semberija INFO ::

 

Ирац Мајкл О'Флаерти изабран за новог комесара Савјета Европе за људска права


Извор: Бета (И. Ц.) / БХРТ

Ирац Мајкл О'Флаерти изабран је за новог комесара Савјета Европе за људска права на пленарној сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) у Стразбуру.

Шездесетчетворгодишњи адвокат, специјализован за људска права, изабран је јуче на шестогодишњи мандат у другом кругу. 

О'Флаерти је освојио 104 гласа, док је бивша бугарска министарка Маглена Кунева добила 70 гласова, а Аустријанац Манфред Новак 37, наводи се у саопштењу ПССЕ, парламентарног тијела Савјета Европе.

Он ће наслиједити Дуњу Мијатовић из БиХ, изабрану у јануару 2018., чији мандат је обиљежен ратом који Русија води против Украјине.

У свом посљедњем годишњем извјештају представљеном ПССЕ ове недјеље Мијатовић је позвала на колективни и одлучни напор да се унаприједе људска права.

О'Флаерти је био бивши директор Агенције за основна права Европске уније, професор за људска права и директор Ирског националног универзитетског центра, комесар Комисије за људска права Сјеверне Ирске и члан Комитета за људска права Уједињених нација, наводи се у саопштењу ПССЕ.

Функција комесара Савјета Европе за људска права је установљена 1999. године и представља, како је тада одређено, "несудску независну и непристрасну институцију за промовисање свијести о људским правима и њихово поштовње у 46 земаља чланица Савјета Европе", чије сједиште је у Стразбуру.

Комесар редовно посјећује земље чланице и разговара са владама и представницима цивилног друштва о питањима који се односе на његов мандат.