Може ли коалиција на нивоу БиХ да направи искорак и усвоји пријеко потребне реформе? :: Semberija INFO ::

 

Може ли коалиција на нивоу БиХ да направи искорак и усвоји пријеко потребне реформе?


Фото - РТРС
Извор: РТРС


Може ли коалиција на нивоу БиХ да направи искорак и усвоји пријеко потребне реформе, прије свега оне које се односе на Изборни закон и Закон о Уставном суду? Након састанка у Лакташима, стиче се утисак да је то могуће. Лидер СНСД-а и предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да не постоји ниједан разлог да договорено не буде усвојено у Парламенту БиХ.

БиХ би до краја фебруара требало да добије нови Изборни закон, ако оно што је договорено на посљедњем састанку у Лакташима, буде усвојено. Именовање нове Централне изборне комисије, затворене изборне листе, обавезно гласање, измјене које се односе на избор чланова Предсједништва и новина према којој би мандати припадали странци, начелно су усаглашени .

Предсједник СНСД-а Милорад Додик не види препреку за реализацију договореног.

- Мој утисак је да је тај састанак произвео вољу и атмосферу да се то заврши у фебруару и мислим да када мало пажљивије посматрате, партнери из ФБиХ су због неких својих локалних потреба на неки начин омекшали, али је у суштини све су рекли исто, није било ништа различито од оног што смо се договорили о свему томе - рекао је Додик.

Свима унутар БиХ је јасно да је актуелни Изборни закон лош и због тога је важно усвојити измјене, каже универзитетски професор Драго Вуковић. Оно што је још важније, наводи Вуковић, јесте да те измјене буду резултат дјеловања домаћих политичких актера.

- Апсолутно подржавам то да се повећа тај изборни праг, да се затворе листе, да мандати припадају партијама, јер све ово што није било до сада је производило јако ружне политичке процесе, догађаје и политичку корупцију - каже Вуковић.

Једна од тема разговора у Лакташима, између осталих, била је реформа Уставног суда БиХ, на чему Република Српска инсистира. Рок за усвајање новог Закона о Уставном суду требало би да буде април.

- Расподјела, два Србина, те по два Хрвата и два Бошњака, која би се бирала у ФБиХ, и тројица која ви се бирала замјенских за стране судије или како одлучи парламент, то је у реду квалификација, али их бира Парламент БиХ и у коме сви имају неку одлучујућу улогу - сматра Додик.

Стални позиви српских представника на унутрашњи дијалог, без уплитања странаца, а што је предуслов за нормално фунционисање БиХ, често нису долазили до представника друга два народа, нарочито Бошњака. Да ли ће овај договор из Лакташа бити реализован или ће се страни прсти ипак умијешати?

- Био сам скептик, али су на састанку сви били конструктивни и одговорни, свјесни значаја унутрашњег договора и стабилности. Али ђаво, углавном страни ђаво, не мирује - рекао је Ненад Стевандић предсједник Уједињене Српске.

Само договор унутрашњих фактора може обезбиједити опстанак и будућност БиХ, док је наметање странаца сасвим извјесно води у распад и нестанак, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- БиХ у којој се умјесто представника њених народа питају странци, не само да нема европску будућност, него нема будућност уопште. Зато је значај састанка у Лакташима огроман, јер су на њему кључни унутрашњи политички фактори у БиХ, показали да имају капацитет за договор и рјешавање кључних проблема - додаје Ковачевић.

Све тачке које су биле тема расправе коалиционих партнера су предуслов за Европски пут БиХ. Да ли ће је укључити на тај пут који води ка Бриселу, биће познато у марту.