Колико би Запад могао да изгуби ако конфискује руску имовину? Ово је тачан износ :: Semberija INFO ::

 

Колико би Запад могао да изгуби ако конфискује руску имовину? Ово је тачан износ


Извор: Телеграф / Глас Српске

​Западне земље би могле да изгубе најмање 288 милијарди долара, ако конфискују руску имовину, с обзиром на упозорење Москве да ће "одговорити истим мјерама", израчунала је агенција РИА Новости на основу националних статистика западних земаља.

Према посљедњим доступним подацима, директна улагања Европске уније, Г7, Аустралије и Швајцарске у руску економију су на крају 2022. године износила 288 милијарди долара.

ЕУ има 223,3 милијарде долара имовине, од чега Кипар поседује 98,3 милијарде долара, Холандија 50,1 милијарду долара, а Немачка 17,3 милијарде долара.

У првих пет највећих европских инвеститора у руску економију спадају и Француска (16,6 милијарди долара) и Италија (12,9 милијарди долара). На преостале земље отпада још 28,1 милијарду долара.

Међу државама Г7, Британија је била највећи инвеститор у руску економију, са имовином која је на крају 2021. износила око 18,9 милијарди долара.

САД су имале 9,6 милијарди долара имовине на крају 2022. године, Јапан је имао 4,6 милијарди долара, а Канада 2,9 милијарди долара.

Инвестиције из Швајцарске и Норвешке су на крају претпрошле године износиле су 28,5 милијарди долара, односно 139 милиона долара. Аустралија је крајем прошле године имала 683 милиона долара улагања у руску економију.

Западни политичари су више пута позивали на израду пријиедлога за коришћење замрзнутих руских средстава за финансирање реконструкције Украјине, укључујући прјетње њиховом конфискацијом. Замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да Москва "не искључује контрамере", ако се ова идеја оствари.

Агенција РИА Новости је у својим прорачунима користила податке западних земаља о директним улагањима у руску привреду, преноси Телеграф Бизнис.