Вучевић: Наоружавање Косова представља опасност за Србију :: Semberija INFO ::

 

Вучевић: Наоружавање Косова представља опасност за Србију


Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ

Министар обране Србије Милош Вучевић изјавио је да забрињава наоружавање Приштине протутенковским ракетама "Јавелин", те да све што добивају Албанци на Косову представља опасност за Србију.

"У САД су све процедуре завршене, одобрили су им набавку ’Јавелин' и када додате оно што им је Турска раније испоручила, САД, Њемачка, нешто и Хрватска, док Британци раде с њима обуку… Нато не ради директно на стварању и јачању косовске војске, али поједине земље чланице су директно инволвиране у то. Све што добивају Албанци на Косову представља опасност за Србију", упозорио је Вучевић за ТВ Прву.

Указује да су све критике на рачун Србије због великих улагања у наоружавање своје армије, јер је земља окружена Нато чланицама, поједностављене, па чак и дио психолошког рата, не би ли их обесхрабрили и све учинили бесмисленим".

Поручио је да се Војска Србије не спрема за рат, већ управо супротно, да чува мир.

"Желимо да спроведемо програм ’Скок у будућност’, а за то нам треба мир, а не рат. Војска не жели рат, она је ту да буде гарант мира и чувар слободе, да не будемо зрно које би позобала било која птица грабљивица, која би Србију прогутала“, рекао је Вучевић.

Србијански министар је навео да Србија, као озбиљна држава размишља шта би био одговор на све што се ради у другим државама, на Косову у погледу кршења резолуције ВС УН 1244, констатирајући да се и Хрватска наоружава, те да шаље оклопна возила баш у Бели Манастир.

Вучевић је најавио и да ће 30. јануара бити одржан редовни састанак о годишњем извјештају о стању у Војсци Србије, предсједника Републике и комплетног врха Министарства обране и Војске Србије, на којем ће се разговарати о ономе што је урађено и дефинирају циљеви и задаци за наредни период.

Када је ријеч о приједлогу за обнављање редовног служења војног рока у Србији, министар је изразио увјерење да би тијеком ове године могла да се донесе одлука по том питању, додајући да Министарство и Војска Србије остају чврсти с том иницијативом.