Ледени талас у САД однио најмање 83 људска живота :: Semberija INFO ::

 

Ледени талас у САД однио најмање 83 људска живота


Извор: Танјуг / Глас Српске

​ВАШИНГТОН - Током прошлонедјељног леденог таласа који је захватио велике дијелове САД и још траје живот су изгубиле најмање 83 особе, преноси ТВ мрежа CBS Њуз.

Министарство здравља савезне државе Тенеси потврдило је 19 смртних случајева повезаних са хладним временом, док су званичници државе Орегон потврдили да је 16 људи страдало, а међу њима и три особе које су изгубиле живот када је на њихов аутомобил пало дрво, док је беба, која се такође налазила у возилу, преживјела.

Већи број смртних случајева пријављен је од истока до запада САД у државама Илиноис, Пенсилванија, Мисисипи, Вашингтон, Кентаки, Висконсин, Њујорк, Њу Џерси и другим.

О појединим случајевима се и даље води истрага како би се потврдило да су повезани са хладним временом, укључујући и погинуле у саобраћајним несрећама.

Поједине државе су издале упозорење возачима да буду посебно опрезни због леда на саобраћајницама, а званичници државе Мисисипи поручили су својим суграђанима да "буду свјесни поледице на путевима и возе само уколико је потребно".

Хладно вријеме широм САД се наставља, а десетине милиона људи суочени су са екстремно ниским температурама.

Источна обала САД ће вјероватно искусити неке од најхладнијих дана ове зиме, укључујући и државу Флориду, на југу централне Америке, која има блажу и топлију климу.

На западној обали САД, у Орегону, и даље је на снази ванредно стање након ледених олуја које су оставиле више од 45.000 људи без струје, а без струје су и становници Калифорније, Новог Мексика и Индијане, као и Пенсилваније на источној обали земље.

Метеоролози су најавили да ће се снијег и ледено вријеме задржати и почетком следеће недјеље, наводећи да ће се арктички ваздух комбиновати са влагом из Мексичког залива и створити ледено вријеме од Оклахоме до Илиноиса.