Нијемци масовно на демонстрацијама против крајње деснице :: Semberija INFO ::

 

Нијемци масовно на демонстрацијама против крајње деснице


Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ

Након дана масовних демонстрација у њемачкој, очекује се да ће десеци хиљада људи и у недјељу изаћи на улице њемачких градова, укључујући Берлин, како би се окупили против крајње десне странке Алтернативе за њемачку (АфД) и њеног антиимигрантског става.

Полиција у Минхену очекује до 25.000 демонстраната, док организатори скупа у Келну процјењују да ће их бити око 10.000. Очекују се нове демонстрације у неколико њемачких градова, укључујући Котбус, Дрезден и Шемнитз на истоку, јавља Ал Џазира Балканс.

Но, највеће демонстрације ће вјероватно бити у главном граду Берлину гдје је савез различитих организација позвао људе да се окупе испред Бундестага, доњег дома парламента.

Иако полиција очекује само 1.000 учесника, прошле демонстрације далеко су премашиле почетне процјене, а Берлин је дом бројних активиста.

Њемачка је преплављена демонстрацијама више од седмицу дана након објаве истраживачког извјештаја које је открило да су чланови АфД-а присуствовали састанку крајње десних екстремиста у новембру.

На том састанку у Потсдаму учесници су расправљали о плановима за репатријацију тражитеља азила и миграната за које се сматра да нису довољно асимилирани, чак и оних с њемачким пасошима.

Извјештај истраживачке куће Коректив, објављен 10. јануара, изазвао је узнемиреност у Њемачкој, гдје међу главним политичким странкама влада све већи страх због пораста јавне подршке АфД-у.

Странка напредује високо у анкетама у три бивше источноњемачке савезне државе које одржавају регионалне изборе касније ове године.

На састанку у Потсдаму екстремисти крајње деснице расправљали су о темама попут "ремиграције", израза који се често користи у круговима крајње деснице као еуфемизам за протјеривање имиграната и мањина.

У суботу је најмање 300.000 људи изашло на њемачке улице како би изразили своје противљење крајње десној странци АфД и подржали демократију.

Демонстрације су одржане од југа Баварске до сјеверног града Хамбурга и од западних градова попут Франкфурта до Ерфурта и Хале/Салеа на истоку, гдје АфД подржава 30-ак посто бирачког тијела, према недавним истраживањима.

Чак је и на отоку Сyлт у Сјеверном мору, популарном одредишту за одмор њемачких богаташа које није познато по политичком активизму, око 600 људи демонстрирало против крајње деснице.

У Франкфурту, финанцијској пријестолници земље, полиција процјењује да је било око 35.000 демонстраната.

У Хановеру, у сјеверној Њемачкој, организатори су процијенили да се на демонстрацијама окупило такођер 35.000 људи.

Демонстранти су држали натписе “Фашизам није алтернатива” и “Нема мјеста за нацисте”.

Представници синдиката, удружења, Зелених и Социјалдемократске странке (СПД) канцелара Олафа Шолца посебно су позвали људе на учешће у демонстрацијама.