Додик и Вучић на крсној слави код патријарха Порфирија :: Semberija INFO ::

 

Додик и Вучић на крсној слави код патријарха Порфирија


Његова светост патријарх српски Порфирије прославио је данас крсну славу - Светог Јована Крститеља, а славској свечаности у Патријаршији у Београду присуствовали су, између осталих, предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.

Славски колач је са патријархом Порфиријем преломио Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован, који је освештао славске дарове, пише Срна.

Славској свечаности присуствовали су епископи шумадијски Јован, браничевски Игнатије, зворничко-тузлански Фотије, рашко-призренски Теодосије, нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, даматински Никодим, шабачки Јеротеј, ремезијански Стефан, хвостански Алексеј, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије, липљански Доситеј и топлички Петар.

Прослави су присуствовали и представници политичког и културног живота Србије.

Прослави крсне славе његове светости у Патријаршији претходила је Света архијерејска литургија у Саборном храму.

"Почаствован сам што сам данас присуствовао прослави крсне славе Јовањдан код Његове светости патријарха српског Порфирија у Патријаршијском двору у Београду. Сарадња Републике Српске и Српске православне цркве је традиционално добра и она се остварује у свим сегментима подршке. Српска православна црква, Република Српска и Србија раде заједно на свим питањима и мени је посебна част што сам данас овдје. Овом приликом желим свима који прослављају Светог Јована Крститеља да честитам крсну славу, уз жељу да је прослављају у миру, здрављу и срећи још дуго година", написао је Милорад Додик, на друштвеној мрежи X.

"Сви хришћани у молитвама прибегавају Светом Јовану Крститељу, а у нашем народу посебно они који га прослављају као своју крсну славу.

Највећи између рођених од жене, Свети славни Пророк, Претеча и Крститељ Господњи Јован, позива на спасење цео људски род речима: "Покајте се, јер се приближи Царство небеско!", тиме посебно позива и сваког свечара да славећи име његово целим животом буде сведок покајања, светлости и славе.

Нека је свим свечарима, међу којима сам и ја, срећно крсно име са поруком да непоколебиво следимо речи Светог Јована Крститеља", поручио је патријарх Порфирије.



(Независне)