Низ спорних одлука крњег Уставног суда БиХ: Убудуће би могли одлучивати и у бадемантилима :: Semberija INFO ::

 

Низ спорних одлука крњег Уставног суда БиХ: Убудуће би могли одлучивати и у бадемантилима


Крњи Уставни суд БиХ, у чијем саставу нема српских судија, не може никако функционисати те су стога и све одлуке које то тијело доноси неприхватљиве и необавезујуће за Републику Српску.

Каже ово професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић, поручујући да је смијешно тврдити да већина судија Уставног суда БиХ може доносити одлуке, а да се при ­том не позива на одредбе Устава, односно Анекса 6 који јасно прописује начин рада ове институције.

Подсјећа и да овај крњи суд мијења правила да би могли без Срба одлучивати и доносити одлуке штетне по Српску, а у корист стварања унитарне БиХ што, како је истакао, не треба схватити трагично, већ као опомену српском народу да ради на изградњи Републике Српске као независне државе.

- Нисмо деведесетих дозволили да се неко коцка или игра са нама, а нећемо ни сада - поручио је Поповић, коментаришући то што је ово крње тијело 18. новембра одржало још једну сједницу.

И адвокат Тома Фила оцијенио је апсурдним поступање Уставног суда БиХ, наводећи да је суштина свега да се Српској што прије сузе овлашћења на која има право по Дејтонском споразуму и ограниче права Срба у БиХ.

Фила каже да другог реалног разлога није било да се одржи сједница овог тијела у крњем саставу, на којој је, без прописаног присуства српских судија донесена одлука која се тиче Републике Српске и то онлајн, јер троје страних судија није могло да дође у Сарајево због лошег времена.

Он истиче да је суштина свега што се спроводи и у теорији и пракси, “од лажног Шмита до свега осталог” - да се предсједнику Милораду Додику “скрате крила” и да се Српској скрате овлашћења на која има права Дејтонским споразумом.

Напомиње да су права Срба била ограничена већ у Паризу, приликом парафирања споразума па су сваке године имали све мање и мање права, при чему је коначни циљ да у финалу буде централизована БиХ под доминацијом бошњачке већине.

Посланик Клуба Срба у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић каже да правосуђе БиХ не познаје онлајн сједнице и да се оне тако нису одржавале чак ни за вријеме пандемије.

- Уставни суд својим правилима уређује како ће се понашати па у будућности можемо очекивати да правилима одреде да не морају уопште долазити на посао и да све сједнице одржавају у бадемантилима из својих удобних кућа и станова по свијету - каже Петковић.

Наводи и да је потпуно апсурдан позив овог правосудног тијела парламентима Српске и ФБиХ да изаберу судије које недостају. Како каже, то је најбољи доказ да су и садашње судије свјесне да овај суд нема легитимитет и услове за рад у складу са Уставом БиХ. Слично мишљење дијели и савјетник предсједника Српске Милан Тегелтија.

- Раде и даље, иако су очигледно свјесни да је Уставни суд БиХ у овом тренутку и овом формату без српских судија деконституисан до избора нових судија и као такав не може доносити одлуке које своје извориште имају у уставном и дејтонском легитимитету тог суда, који се управо изражава кроз његов састав - истакао је Тегелтија, додајући да парламенти оба ентитета конституишу Уставни суд избором судија, а да исто тако, уколико не врше именовање судија, они га деконституишу и одузимају му легитимитет.

Дозволили клеветање Српске

Уставни суд БиХ је на посљедњој сједници утврдио да члан 280а. Кривичног закона Српске није у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом. У саопштењу је наведено да повреда угледа Српске и њених народа - не може бити кривично дјело. Оспорен је члан у ком се наводи: “Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању РС, њену заставу, грб, амблем или химну казниће се казном затвора до три године. Ако је дјело извршено на начин да се РС означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година”.

Истовремено, судије су процијениле да измјене КЗ-а Српске којима је криминализована клевета нису у нескладу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

(Глас Српске)