Познато када стижу нова правила за улазак у ЕУ земље :: Semberija INFO ::

 

Познато када стижу нова правила за улазак у ЕУ земље


Foto: Pixabay
Европска унија поново је одложила имплементацију свог програма за путна одобрења позната као ЕТИАС до средине 2025. године.

Како је саопштено, имплементација ЕТИАС-дозвола за путовање у земље Европске уније поново ће бити одложена до 2025. године због континуираних кашњења у вези са увођењем повезаног система Ентрy-Еxит (ЕЕС), који мора бити оперативан прије него што се ЕТИАС може примјенити. 

Европски савјет подржао нови временски оквир за лансирање низа значајних нових дигиталних ИТ пројеката ЕУ, укључујући ЕТИАС и ЕЕС.

Нови распоред подразумијева да ће ЕЕС коначно бити спреман за оперативно кориштење у јесен 2024. године, док се очекује да ће ЕТИАС услиједити у прољеће 2025. године. Раније је било планирано да се ЕТИАС покрене 2024. године, иако је оригинално било предвиђено да постане оперативан 2021. године.

Када буде уведен, ЕТИАС ће захтјевати од посјетилаца изван ЕУ који тренутно имају статус ослобођен од визе, укључујући путнике из Велике Британије и САД-а, да поднесу захтјев за ЕТИАС овлаштење како би посјетили 30 европских земаља.

Од средине 2025. године, око 1.4 милијарде људи из преко 60 земаља, који иначе могу улазити без визе, биће обавезни да прибаве дозволу за путовање како би посјетили 30 европских земаља у сврху краћег боравка.

Подносиоци захтјева за ЕТИАС ће платити накнаду од седам евра путем званичног веб-сајта или апликације, а једном одобрен, сваки ЕТИАС ће важити три године или до датума истека путног документа. ЕЕС ће замијенити тренутни ручни систем печаћења пасоша у ЕУ електронским системом регистрације, преноси "б92".

(Б92)