Велика побједа Трампа на републиканским изборима у Ајови :: Semberija INFO ::

 

Велика побједа Трампа на републиканским изборима у Ајови


Фото - АА

Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ

Доналд Трамп је у увјерљиво побиједио на републиканским предизборима Ајови, првом гласању у америчкој председничкој трци – учврстивши свој статус претпостављеног републиканског кандидата који ће изазвати предсједника Џоа Бајдена на изборима у новембру.

Бивши предсједник води у анкетама више од годину дана, али су ови избори понудили најјаснији увид до сада у његову способност да ту предност претвори у запањујући повратак у Бијелу кућу.

Главним америчким мрежама требало је само пола сата да прогласе побједника утрке, а Трамп је освојио 51 посто гласова и остварио невиђених 30 посто разлике у односу на Рона ДеСантиса – што је највећа побједа изазивача на предизборима у Ајови у модерној хисторији.

Гувернер Флориде и други Трампов главни ривал – бивша амбасадорица у УН-у Ники Хејли – имали су 21, односно 19 посто, а предвиђа се да ће ДеСантис заузети друго мјесто.

Постојала су питања да ли ће Трампу сметати правни проблеми, јер се ове године суочава са бројним грађанским и кривичним суђењима.

Али степен његове побједе показао је успјех 77-годишњака у претварању својих тужби у поклич који је потакнуо његове сљедбенике док узима замах за Њу Хемпшир, сљедећу државу у којој ће бити одржани предизбори, наредног уторка.