ИЗИС спреман, од понедјељка постепено пуштање у функцију :: Semberija INFO ::

 

ИЗИС спреман, од понедјељка постепено пуштање у функцију


Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) је спреман јер је Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) спровео све потребне превентивне активности, али ће се његово пуштање у функцију, почевши од понедјељка, спроводити постепено и то у оним здравственим установама које су испоштовале све дате безбједносне препоруке.

Саопштено је то из ФЗО РС, одакле додају да је њихово руководство, на данашњем састанку са представницима здравствених установа, договорило динамику пуштања ИЗИС-а у функцију.

"Планирано је да се приоритетно у функцију пусти породична медицина и хитне службе, те остале дјелатности, али ће се прије сваког пуштања претходно сваки дио ИЗИС-а додатно тестирати од стране самих здравствених радника", навели су из ФЗО РС.

Како додају, још раније здравственим установама, односно екстерним корисницима система, дате су препоруке које активности оне треба да предузму, а како би се испунили предуслови за безбједно пуштање у функцију ИЗИС-а.

"Управо како би се екстерним корисницима оставило довољно времена да провјере безбједност својих информационих система, ИЗИС још није враћен у функцију. С обзиром на то да су нас поједине установе информисале да су спровеле дате препоруке, планирано је да се од наредне седмице ИЗИС постепено враћа у фунцију", навели су из ФЗО РС.

Наиме, како тврде, Фонд је од хакерског напада одмах ангажовао све своје ресурсе, као и ресурсе одржаваоца система ИЗИС, како би у што краћем року ИЗИС био стављен у оперативан рад. 

"Истовремено, иако је ИЗИС имао максималну заштиту, са опоравком система, додатно ћемо унаприједити и сигурност система на још виши ниво. Из тог разлога, између осталог, рад и размјена податка у ИЗИС-у биће омогућена само оним здравственим установама које буду извршиле скенирање своје рачунарске мреже и промјену корисничких налога у систему. Здравствене установе су обавезне да Фонду доставе кредибилан доказ да су поступили по инструкцијама Фонда. Такође, и здравствене установе које користе апликације других произвођача, дужне су да од њих прибаве доказ да су поступили по инструкцији и скенирали своју рачунарску мрежу и сервере", наводе из ФЗО РС.

Подсјећају да је ФЗО РС јуче добио и подршку Владе Српске за спровођење свих неопходних активности, јер је, како истичу, заједнички интерес да се Интегрисани здравствени информациони систем што прије опорави од високо софистицираног хакерског напада и да се заједно превентивно спроведу све безбједносне мјере прије поновног успостављања ИЗИС-а.

(Независне)