Ко су Хути који харају Црвеним морем, a сада су мета напада САД и Велике Британије :: Semberija INFO ::

 

Ко су Хути који харају Црвеним морем, a сада су мета напада САД и Велике Британије


Извор: Аваз / Глас Српске

Хути се, заједно с Хамасом и Хезболахом, декларишу као дио осовине отпора коју Иран води против Израела, САД и ширег Запада

САД и Велика Британија су због напада Хута на теретне бродове у Црвеном мору провеле велике зрачне ударе на циљеве у Јемену.

Хути су побуњеничка група коју подупире Иран и која контролише велик дио Јемена. Амерички предсједник Џо Бајден је казао да су америчка и британска војска, уз подршку Аустралије, Бахреина, Канаде и Низоземске, рано јутрос покренуле нападе на подручја под контролом Хута.

Погођено је више од 12 циљева, укључујући главни град Сану и Ходеиду, лучко упориште Хута на Црвеном мору. На мети су била логистичка чворишта, системи протузрачне одбране и складишта оружја.



Напади на бродове у Црвеном мору

Напади Хута су започели након почетка сукоба између Израела и Хамаса 7. октобра.

Хути су изјавили да подржавају Хамас и рекли да ће гађати сваки брод који путује према Израелу.

У новембру су заплијенили израелски теретни брод, а након тога су дроновима и балистичким пројектилима напали неколико комерцијалних бродова. Њихови напади на Црвеном су се између новембра и децембра повећали за 500 посто. Постали су тако велика пријетња да су велике бродарске компаније престале с активностима у регији.

Готово 15 посто глобалне поморске трговине пролази кроз Црвено море, које је Суеским каналом повезано са Средоземљем и представља најкраћу поморску руту између Европе и Азије. Велике бродске компаније, укључујући Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd и нафтну компанију БП, рекле су да преусмјеравају бродове даље од Црвеног мора.

Стога се на међународним тржиштима појавио страх да ће цијене горива порасти и да ће доћи до поремећаја у ланцима доставе. САД је оптужио Иран да је уплетен у планирање операција против комерцијалних бродова у Црвеном мору.

Ко су Хути?

Хути су наоружана група из јеменске шиитске муслиманске мањине. Име су добили по оснивачу покрета, Хусеину ал Хутију. Група је формирана 1990-их, а борила се против, како су сматрали, корупције тадашњег предсједника Алија Абдулаха Салеха.

Салех је, уз подршку војске Саудијске Арабије, покушао је 2003. Елиминисати Хуте, али без успјеха.

Хути воде грађански рат против јеменске владе од 2014. Владу је подржала коалиција арапских земаља предвођена Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима.

Хути се, заједно с Хамасом и Хезболахом, декларишу као дио осовине отпора коју Иран води против Израела, САД и ширег Запада.

Ко подржава Хуте?

Побуњеничкој групи Хута узор је шиитска оружана група у Либану, Хезболах, која им од 2014. пружа подршку и обуку. Њихов савезник је и Иран, с обзиром да им је Саудијска Арабија заједнички непријатељ. Постоји сумња да Иран опскрбљује Хуте оружјем и да им доставља важне обавјештајне информације који им омогућују да нападају бродове у Црвеном мору.

– Знамо да је Иран укључен у планирање операција против комерцијалних бродова у Црвеном мору. То је у складу с дугорочном материјалном потпором Ирана и охрабривањем дестабилизирајућих акција Хута у регији – рекла је Ејдриен Вотсон портпарол Бијеле куће за националну безбједност.

Иран пак негира умијешаност у нападе на Црвеном мору. Хути су од почетка рата у Гази испалили балистичке пројектиле и дронове према Израелу. У случају да их је Иран опскрбио оружјем, то би значило да је прекршио УН ембарго на оружје. Иран је, наравно, то негирао.

Колики дио Јемена контролишу Хути?

Службена влада Јемена је Предсједничко вијеће на које је предсједник Абдрабух Мансоур Хади пренио своје овлаштења у априлу 2022. Међутим, сједиште владе је у главном граду Саудијске Арабије, Ријаду, након што је Хади тамо побјегао 2015. године.

Већина јеменског становништва живи у подручјима под контролом Хута. Осим Сане и сјевера Јемена, Хути контролишу и обалу Црвеног мора. Група на том подручју прикупља порезе и штампа новац. Савјет безбједности УН наводи да су Хути до 2010. имали између 100.000 и 120.000 сљедбеника које чине наоружани војници и ненаоружани присташе, преноси Аваз.