Тесла у Берлину зауставља већину производње :: Semberija INFO ::

 

Тесла у Берлину зауставља већину производње


Foto> Pixnio
Извор: Независне новине

БЕРЛИН - Тесла ће обуставити већину производње аутомобила у својој творници у близини Берлина од 29. јануара до 11. фебруара, објавила је компанија у четвртак, наводећи као разлог недостатак компоненти због помака у транспортним рутама због напада на бродове у Црвеном мору.
Дјелимично заустављање производње доказ је да је криза у Црвеном мору, коју су покренули милитанти Хути које подржава Иран, нападајући бродове у знак солидарности с палестинском исламистичком групом Хамас која се бори против Израела у Гази, погодила највећу европску привреду.
Амерички произвођач електричних возила прва је компанија која је објавила прекид производње због поремећаја. Многе компаније, укључујући Геелy, другог највећег кинеског произвођача аутомобила по продаји, и шведску компаниј  у за опремање дома Икеа упозориле су на кашњења испорука.
"Оружани сукоби у Црвеном мору и повезани помаци у прометним рутама између Европе и Азије преко Рта добре наде такође имају утицај на производњу у Груенхеидеу", рекао је Тесла у изјави.
"Знатно дужа времена транспорта стварају јаз у снабдијевним ланцима."
Аналитичари очекују да би други произвођачи аутомобила могли претрпјети посљедице сукоба на Црвеном мору.
"Ослањање на толико кључних компоненти из Азије, а посебно Кине, била је потенцијална слаба тачка у снабдијевном ланцу било којег произвођача аутомобила. Тесла се увелико ослања на Кину за компоненте батерија, које је потребно транспортовати у Европу преко Црвеног мора, непрестано стављајући производњу у опасности", рекао је Сам Фиорани, потпредсједник компаније АутоФорецаст Солутионс која прати снабдијевне ланце и производњу аутомобила.
"Не може се вјеровати да су једини, само први који су рефлектовали проблем", рекао је.
Прекид представља додатни притисак на Теслу у вријеме када се такође бори у радном спору са шведским синдикатом ИФ Металл око потписивања колективног уговора, што је изазвало штрајкове саосјећања низа синдиката широм нордијске регије.
Синдикално удружени радници у Хyдро Еxтрусионс, подружници норвешке алуминијумске и енергетске компаније Хyдро, прекинули су рад на компонентама за Тесла аутомобиле 24. новембра. Радници су чланови ИФ Металла, преноси "СееБиз".