Америка и Британија напале положаје Хута у Јемену :: Semberija INFO ::

 

Америка и Британија напале положаје Хута у Јемену


Фото - Твитер
Извор: Независне новине

САНА - Америка и Велика Британија извршиле су нападе на више положаја Хута у Јемену. Званичници Хута потврђују да је до напада дошло, као и да су извршени и у главном граду Јемена.

Америчко ваздухопловство погодило је више од 60 циљева користећи више од 100 прецизно навођених муниција различитих типова. Нападнути су командна мјеста и контролни центри, складишта муниције, производни погони, радари.

На мети су били пријестоница Сана, обалски град Ел Худаида, Таиз и Сада.

ЦНН наводи да су америчке снаге испалиле ракете Томахавк из нуклеарне подморнице "Охајо", а према британском Министарству одбране, краљевство је користило вођене бомбе Павеваи IV.

Амерички предсједник Џо Бајден назвао је операцију одговором на пријетњу поморству у региону. Хути су свој највећи напад на америчке ратне бродове извели 9. јануара, додао је он.

"Циљани удари шаљу јасну поруку да Сједињене Америчке Државе и савезници неће толерисати нападе на наше особље или дозволити непријатељским актерима да угрозе слободу пловидбе на једној од наших најкритичнијих комерцијалних рут​а", рекао је Бајден.

Нагласио да ће без оклевања предузети додатне мјере ако буде потребно.

"Британски премијер Риши Сунак такође је навео да је напад на Хуте повезан са отклањањем претње по међународну трговину. - Заједно са Сједињеним Државама и уз подршку Низоземске, Канаде и Бахреина, предузели смо ограничене, неопходне и пропорционалне акције у самоодбрани од циљева повезаних са овим нападима како бисмо ослабили војне капацитете Хута и заштитили глобално бродарство",  рекао је Сунак.

Шеф Пентагона Лојд Остин командовао је нападима на јеменске Хути из болнице, користећи сигурне комуникације, наводи ЦНН, позивајући се на вишег званичника америчког Министарства одбране.

Остин је рекао да су мете америчких и партнерских удара у Јемену биле беспилотне летелице и пројектили односно техничке обавјештајне могућности Хута. Шеф Пентагона је такође рекао да су удари били усмјерени на смањење способности јеменског покрета Хиту да угрози бродарство и међународну трговину.

Русија је затражила хитан састанак Савјета безбједности УН 12. јануара у вези са ударима САД и Велике Британије на Јемен.