У овој општини куће су јефтиније од жваке :: Semberija INFO ::

 

У овој општини куће су јефтиније од жваке


Foto: Damir Spehar/PIXSELL
- Општина Леград у Хрватској већ пет година продаје некретнине за куну, данашњих 30 центи, а таква демографска политика је почела да показује позитивне резултате што је видљиво и из потребе за проширењем вртића, па ће због тога ускоро на тржиште ставити још неколико кућа.

Општина Леград политиком "кућа за куну" и другим подстицајима у рјешавању стамбеног питања за младе породице још од 2018. године покушава да поправи своју демографску слику.

Начелник општине Иван Саболић каже за Хину да је ријеч о демографском опоравку општине који је планиран на дуже вријеме јер још увијек у том идиличном крају уз Драву морталитет надвладава наталитет, преноси Пословни дневник.
"Ипак , тај негативни тренд се успорава тиме што младе породице остају у Леграду, а досељавају се и оне из сусједних жупанија. Али , доселила се и породица из Пуле", наглашава Саболић.

Такође надограђују вртић, а чини се да ће га у скорој будућности проширити за додатне квадратне метре.
Први човјек Леграда наглашава да уз куће по цијени нижој од жвакаће гуме продају и грађевинска земљишта, али интерес за њих је мањи него за куће које су погодне за адаптацију.

Услов за куповину куће или градилишта је да се ради о брачном или ванбрачном пару до 45 година старости, да нису кажњавани као и да немају рјешено стамбено питање. Додатне бодове доноси им ако се баве дефицитарним занимањем и имају дјецу.

Саболић најављује да ће општина наставити с продајом кућа за 30 центи, а тренутно је у процесу процјене неколико кућа, након чега ће донијети одлуку о њиховој продаји.

"Вјерујем да ћемо ускоро расписати тендер за продају некретнина и надам се да и овог пута интерес за куповину неће изостати", каже Саболић.