Пред судом у Хагу данас тужба против Израела за геноцид :: Semberija INFO ::

 

Пред судом у Хагу данас тужба против Израела за геноцид


Фото - Танјуг

Извор: Танјуг / Глас Српске

Израел и Јужна Африка суочиће се данас пред највишим судом Уједињених нација - Међународним судом правде (МСП) у Хагу - где ће судије саслушати јужноафричку тужбу у којој се Израел оптужује за наводни геноцид над Палестинцима у Појасу Газе и захтјева хитна обустава израелских напада.

Пред МСП биће два дана саслушања током ове седмице у предмету који је покренут крајем децембра и у којем се Израел оптужује за кршење Конвенције о геноциду из 1948. године, пренио је Ројтерс.

Израел је цијели случај назвао "апсурдним" и оптужио Јужну Африку да игра улогу "ђавољег адвоката" за Хамас.

Портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је уочи саслушања да Израел "остаје привржен  међународном праву" и нагласио да су све војне акције усмјерене против Хамаса. 

Одлука МСП о хитним мјерама се очекује касније овога мјесеца. 

Суд ће о оптужбама за геноцид одлучивати у својој коначној пресуди која се очекује за неколико година.

Одлуке МСП су коначне и без права жалбе, али суд нема начина да их спроведе.

Јужна Африка и Израел су потписнице Конвенције Уједињених нација о геноциду која обавезује потписнице да не почине геноцид и такође да га спријече и казне. 

Конвенција дефинише геноцид као "дјела почињена са намјером да се уништи, у цјелини или дјелимично, једна национална, етничка, расна или вјерска група".

У својим судским поднесцима, Јужна Африка наводи да Израел није обезбиједио несметано достављање хране, воде, лијекова и друге неопходне хуманитарне помоћи палестинској енклави. 

Јужна Африка такође наводи да је у израелској војној операцији погинуло више од 23.000 људи, према подацима Министарства здравља у Гази које контролише Хамас. 

Израел је почео нападе на Појас Газе након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра када је убијено 1.400 људи и отето око 240 талаца.