Пљуште оптужбе због својатања Старог моста :: Semberija INFO ::

 

Пљуште оптужбе због својатања Старог моста


Извор: Независне новине

МОСТАР, БРИСЕЛ - Најава ЕУ парламентарке Жељане Зовко да ће у Бриселу мостарски Стари мост бити представљен као хрватско насљеђе узбуркала је духове и изазвала тензије, на начин да су јој одбрусили бројни званичници из ФБиХ поручујући јој, између осталог, да је њена логика бизарна, а намјера дрска.

Зовко је уочи представљања навела да ће почети "предавањем прочелника сплитског Конзерваторског одјела Радослава Бужанчића и талијанског бригадног генерала Гиусеппеа Морабита о повијесном значају и стратешкој важности баштине под заштитом УНЕСЦО-а у Хрватској и БиХ уочи 20. обљетнице отварања обновљеног Старог моста у Мостару".

Као најаву овог догађаја објављен је и плакат с називом "Насљеђе хрватске баштине на УНЕСЦО-овој листи", а на којем се налази и Стари мост у Мостару.

Експресно је одреаговала СДА, одакле су навели да је у питању невјероватна дрскост и увреда разума сваког нормалног човјека.

"Бизарна логика Жељане Зовко је очигледна: ако вам нисмо уништили мост, онда ћемо га присвојити! То што сљедбеница УЗП-овске политике одговорне за рушење Старог моста у Мостару данас исти тај обновљени мост промовира као 'хрватско културно насљеђе', на јасан начин потцртава однос дијела хрватске политике према БиХ, њеним вриједностима и културно-хисторијском насљеђу", навели су из СДА, те додали да Зовко никаквим изложбама не може отети Стари мост Мостарцима и грађанима БиХ.

Санел Кајан, заступник ДФ-а у Представничком дому Парламента ФБиХ, оно што је Зовко најавила, окарактерисао је срамотним.

"Сматрам да је то апсолутно неприхватљиво и апсолутно нетачно. Питам, хоће ли Зовко говорити о тридесетогодишњици рушења моста које је обиљежено прије два мјесеца? Сигуран сам да неће. Годинама упорно игноришу дан када је срушен мост. Срећа, има и оних који се разликују од мишљења ХДЗ-а. Снимци доступни јавности говоре ко је срушио Стари мост", рекао је Кајан.

Бивши градоначелник Мостара Сафет Оручевић је оно што је Зовко навела окарактерисао као "срамотну и глупу провокацију". Мост је, како је навео, свјетска културна баштина из БиХ, а никаква хрватска баштина.

"За тај пројекат сам уложио много напора као градоначелник да придобијем као партнере Свјетску банку и УНЕСЦО, више држава донатора, као и Хрватску на челу са премијером Рачаном, који нам је дао пуну подршку. Било је то у вријеме када су једина 'културна' баштина коју су имали Хрвати у том времену у мом граду, били концентрациони логори за суграђане, убијања невиних људи, силовања, разарања града укључујући и рушење Старог моста, чак ексклузивно снимљено камерама Хрватске војске", навео је Оручевић.

Салем Марић, предсједник Градског вијећа града Мостара, навео је да је "Стари мост у Мостару босанскохерцеговачко културно и повијесно насљеђе, које чини дио свјетског споменутог насљеђа и такво би било коректно од хрватске еуропарламентарке Зовко да се и представи". Како је истакао, Жељана Зовко нема никакво право представљати Стари мост у Мостару као дио хрватског насљеђа.

Такође, како је навео, постоје историјске чињенице и докази - ко је Стари мост изградио, ко га је срушио, те ко га је обновио и сачувао.