Саркофаг цара Душана поново на свом месту :: Semberija INFO ::

 

Саркофаг цара Душана поново на свом месту


Извор: Политика

Саркофаг са моштима цара Душана који је због радова у Цркви Светог апостола и евангелисте Марка због безбедности био склоњен у ризницу поново је враћен на своје место. У међувремену је саркофаг израђен од бакра рестауриран, а радове су извели стручњаци Академије за конзервацију и рестаурацију Српске православне цркве.

– Цар Душан се по старом календару упокојио 20. децембра 1355. године, а ми смо кивот вратили 2. јануара по новом календару, тако да се тај датум поклапа са његовом годишњицом смрти. После враћања саркофага на постамент одржан је и парастос – рекао је архимандрит Нектарије, старешина Цркве Светог Марка.

Саркофаг са моштима цара Душана Силног у Цркви Светог Марка налази се од маја 1968. Смештен је у јужном делу главног брода.

Остатке цара Душана 1927. године пронашао је прота и професор Радослав Грујић на месту где је била Душанова задужбина – манастир Светих архангела Михаила и Гаврила у Призрену. Налазили су се испод саркофага од беличастог мермера на коме је била исклесана фигура цара са мачем на грудима. Пошто је гробница била делимично уништена, прота је сакупио земне остатке цара и пренео их у Скопље, а затим их је 1941. године, када је почео Други светски рат, предао Патријаршији у Београду. Ту су строго чувани до 1968. године, одакле су уз пратњу око 6.000 верника и свештенства пренесени у Цркву Светог Марка.