СРПСКА СЛАВИ 9. ЈАНУАР :: Semberija INFO ::

 

СРПСКА СЛАВИ 9. ЈАНУАР


Foto: N.N. | Srpska slavi 9. januar, počela svečana akademija
Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је почела свечана академија поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и највиших званичника Српске и Србије.

Обиљежавању Дана Републике у Спортској дворани "Борик" присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Српске и српски представници у институцијама на нивоу БиХ, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, као и Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.

Присутни су и предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Србије Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар здравља Србије Даница Грујичић, предсједник Покрета социјалиста и сенатор Српске Александар Вулин, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.



"Не тражимо од других да се одрекну себе и онога што је њихово, али оно што је наше, у сваком смислу те ријечи, имамо право и хоћемо да задржимо, умножавајући га", рекао је Његова светост патријарх српски Порфирије, преноси РТРС.

Патријарх је рекао да "данас и сутра славимо Светог Стефана, који најбоље потврђује суштину нашег опредјељења за мир".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је девети дан у години припао нама да га обиљежавамо као наш дан, дан оснивања Републике Српске.

"Чинимо то са великом љубављу и жељом да никога не повриједимо а да се ипак веселимо јер то припада нама, нашој души, нашем карактеру и нашој слободи. Слобода нама никада није била филозофска ријеч него егзистенцијална зато је произвела наше акције које смо водили до оснивања Републике Српске, кроз вијекове Срби на овим просторима су се борили за слободу“, рекао је Додик,  преноси АТВ.

На свечаној академији прочитано је писмо предсједника Србије Александра Вучића, који је поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике грађанима Српске и предсједнику Милораду Додику упутио честитку. О садржају писма детаљније у посебном тексту:

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић рекао је данас у Бањалуци да српски народ најбоље зна да мир мора да се чува као највећа драгоцјеност и да нема ништа важније од слободе која се чува језиком сарадње, испруженом руком и љубављу за себе и своје.

Орлић је пренио поздраве предсједника Србије Александра Вучића и државног руководства и у име грађана Србије честитао Дан Републике Српске.

Данас је Дан Републике Српске, за неке само још један обичан дан, али за нас преважан, рекао је позоришни редитељ и сценариста Никола Коља Пејаковић на свечаној академији.

"Схватио сам да бих требао говорити о темама које ме као цунами потопе на овај дан. Да набрајам ране које смо сами себи нанијели, али и које су нам нанијели и други. О стријељањима, убијањима, забранама. Могао бих да причам о злочинима против свештенства. О страшним тајнама, мукама, о демнском рату, неправди и бомбардовањима. Могао бих да причам и о притисцима који су над Србијом и Српском и дан данас - нагласио је Пејаковић.                       

Након свечане академије биће уприличен пријем у Административном центру Владе Српске.

Програм обиљежавања Дана Републике и 32 године постојања Републике Српске биће настављен сутра у 10 часова полагањем вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу.

Уручивање одликовања заслужним институцијама и појединцима предвиђено је у 12 часова у Културном центру Бански двор.

Сједница Сената Републике Српске биће одржана у Палати Републике у 14 часова. Представницима медија биће омогућено фотографисање и снимање кадрова на почетку сједнице, након чега је предвиђено саопштење.

Свечани дефиле поводом Дана Републике биће одржан на Тргу Крајине са почетком у 17 часова.

Након тога, од 19. часова биће одржан концерт на Тргу Крајине на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа.

У Народном позоришту Републике Српске у 20 часова биће одиграна редстава Националног драмског позоришта Русије /Александринског театра/ из Санкт Петербурга.

Дан Републике биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара, полагање вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког у 11.30 часова, док ће у 12 часова бити одржана свечана академија.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа, преноси Срна.