Пленковић на божићној прослави Српског народног већа о важности сарадње са српском мањином :: Semberija INFO ::

 

Пленковић на божићној прослави Српског народног већа о важности сарадње са српском мањином


Фото / Танјуг/ Хина / Данијела Касап
Извор: Танјуг / Политика

ЗАГРЕБ – Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је јуче у Загребу важност сарадње Владе Хрватске са српском националном мањином. „Када је реч о сарадњи, желим да нагласим један кључни аспект: та је сарадња изворна, она је наша, она је резултат међусобног поверења и политичке воље хрватске владе и државе, да структурира однос са српском националном мањином у Хрватској на начин да заједнички радимо на миру, поштовању и на побољшању положаја српске националне мањине у Хрватској”, рекао је Пленковић на прослави коју је Српско народно веће у Загребу организовало поводом православног Божића.

Додао је да су протеклих година, заједничким одласцима на комеморације у Вуковар, Книн, Шкабрњу, Вариводе и Груборе, послате важне поруке о важности мира и помирења. „Али једнако тако не посустајемо на оном темељном предуслову након сваког конфликта и сукоба, а то је истина. А истина значи и утврђивање одговорности за ратне злочине и проналазак свих несталих.

Те две теме важне су у односима између Хрватске и Србије”, поручио је Пленковић нагласивши да ће једна од важних тема, коју треба ставити на сто, бити и питање заступљености хрватске мањине у представничким телима у Србији,преноси Танјуг .