На обиљежавање дана Српске позвани званичници Црне Горе, Милатовић не долази :: Semberija INFO ::

 

На обиљежавање дана Српске позвани званичници Црне Горе, Милатовић не долази


Извор: Танјуг / Глас Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су у Бањалуку, на обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске, позвани “сви носиоци одређених функција у Црној Гори", међу којима су предсједници државе и Скупштине Јаков Милатовић и Андрија Мандић, као и они који су претходних година добијали позив истим поводом.

У изјави подгоричким "Вијестима", он није могао да прецизира ко је све добио позивницу и да ли је међу њима и црногорски премијер Милојко Спајић, рекавши да није дио протокола који шаље позиве.

Додик је навео да не зна ко ће из Црне Горе доћи у Бањалуку 9. јануара, али поручује да вјерује да ће то бити "они који уважавају Дејтонски споразум и чињеницу да је Српска легална и легитимна уставна категорија у БиХ". 

Он је додао да ће се с Мандићем чути наредних дана, када му буде честитао Божић и да ће га тада упитати за долазак.

"Поштујемо наше пријатеље који ће доћи, поштујемо и оне који неће доћи из неког разлога, али немамо разлога да поштујемо оне који негативно коментаришу", рекао је Додик.

"Вијестима" пишу да им из Скупштине Црне Горе нису одговорили хоће ли Мандић ићи на обиљежавања Дана Српске, као ни из Владе да ли је Спајић добио позивницу и, ако јесте, хоће ли у Бањалуку. 

Позивницу, како је листу речено из Владе, нису добили потпредсједници Алекса Бечић и Момо Копривица.

Шеф државе Милатовић рекао је у новогодишњем интервјуу "Вијестима" да неће присуствовати обиљежавању 9. јануара и да тиме показује његов однос "према цјеловитости БиХ, уважавајући оба њена ентитета, и Републику Српску и Федерацију БиХ".

Додик каже да Милатовићу не би ни слали позив да су знали да ће имати "тако груб одговор" и поручује да позивницу сигурно неће упутити сљедеће године.

"Потпуно је немушто да то правда неком борбом за цјеловиту БиХ. Ако би могао да сагледа, онда би видео да је Српска од Дејтона саставни дио БиХ, односно да чини 49 одсто њене територије која је легитимно призната у Дејтонском мировном споразуму. Тако да не знам ни што му је била потребна та опсервација. Али, у сваком случају, послао је јасну поруку... Онај ко поштује нас, и ми ћемо га поштовати, а онај ко не поштује - немамо ни ми никаквих разлога”, наглашава Додик, додајући да Милатовићеве оцјене нису "фер и коректне", и да је црногорски предсједник могао да каже да неће да дође у Бањалуку без упуштања у дијалог.

Председник Српске стога најављује да би Милатовићу потенцијално могло бити онемогућено да дође у посјету БиХ.

Република Српска обиљежава 9. јануар, јер је тог дана 1992. у Сарајеву тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ, наводи лист.