Влада самопроглашеног Косова прихватила регистарске ознаке Србије :: Semberija INFO ::

 

Влада самопроглашеног Косова прихватила регистарске ознаке Србије


FOTO: Tanjug
Након више од двије године, аутомобили са регистарским ознакама Србије, несметано се могу кретати територијом самопроглашеног Косова.

Наиме, Влада самопроглашеног Косова, усвојила је на телефонској сједници која је одржана у четвртак 4. јануара, Одлуку којом је одобрила уклањање наљепница са регистарских таблица возила која су регистрована у Србији.

Одлука ће, саопштено је из Владе самопроглашеног Косова, ступити на снагу даном објављивања у Службеном листу, а што је 24 часа од када буде усвојена.

Српски медији преносе да су из косовске Владе саопштили како је одлука донесена као "акт добросусједских односа", а након што је Влада Србије донијела одлуку да од 1. јануара 2024. године омогући кретање возила са ознакама "косовских таблица" на територији Србије.

Образлажући потез Србије, Петар Петровић, директор Канцеларије за Косово у Влади Србије, рекао да је та одлука донесена из практичних разлога како би се омогућила слобода кретања за сва возила, а нарочито ради олакшавања живота Срба на Косову.

"Та одлука која је ступила на снагу 1. јануара, не значи признавање независности Косова, нити прејудицира одређивање његовог коначног статуса", појаснио је Петровић.

Подсјетимо, прекривање симбола Србије, попут регистарских таблица, на територији самопроглашеног Косова услиједило је 30. септембра 2021., уз посредовање Европске уније.

Прије него што је таква одлука званично донесена, Влада самопроглашеног Косова успоставила је мјере реципроцитета за регистарске таблице из Србије, због чега је српско становништва из четири општине на сјеверу јужне српске покрајине, неколико дана блокирало цесте према граничним прелазима Јариње и Берњак.

(Независне)